Nemačka je danas ovako obeležila pad Berlinskog zida! (VIDEO)

Predsednik Frank-Valter Štajnmajer zahvalio je istočnoevropskim susedima što su omogućili mirnu revoluciju

foto: Printscreen Youtube
103

Nemačka je danas obeležila 30. godišnjicu pada Berlinskog zida koji je odvajao zapadni Berlin od istočnog dela grada i tadašnje DDR, a predsednik Frank-Valter Štajnmajer zahvalio je istočnoevropskim susedima što su omogućili mirnu revoluciju.

“Zajedno s našim prijateljima, sećamo se s dubokom zahvalnošću događaja od pre 30 godina”, kazao je Štajnmajer na ceremoniji u Memorijalu Berlinski zid, javio je Rojters.

 

Ceremoniji je prisustvovala i kancelarka Angela Merkel, kao i šefovi država Poljske, Mađarske, Slovačke i Češke. Merkelova je u obraćanju rekla da se vrednosti na kojima je Evropa utemeljena – sloboda, demokratija, jednakost, vladavina zakona, poštovanje ljudskih prava – moraju svaki put iznova braniti.

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas takođe je iskoristio ovu priliku da apeluje na evropsko jedinstvo.

 

“Moć se udaljava od Evrope, autoritarni modeli su u usponu, SAD su sve više okrenute sebi, a međunarodno pravo gubi teren”, kazao je Mas.

“To znači da ćemo morati da prevaziđemo neke od naših omiljenih nacionalnih tabua. Posebno ovde u Nemačkoj. Ali sada je trenutak da se to uradi”, istakao je šef nemačke diplomatije.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More