Crnogorci najčešče uzimaju državljanstvo Nemačke i Holandije

Ove godine, od januara do kraja oktobra, 238 osoba se odreklo crnogorskog državljanstva

Foto: Pixabay.com
172

Osobe koje dobiju otpust iz crnogorskog državljanstva najčešće uzimaju državljanstvo Nemačke, Holandije, Norveške, Slovenije, Bosne i Hercegovine, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore.

Ove godine, od januara do kraja oktobra, 238 osoba se odreklo crnogorskog državljanstva.

Od 2006. godine 2.784 Crnogorca dobila su otpust iz državljanstva na lični zahtev, a najviše njih tokom 2018, kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova za CdM.

Kako se navodi, građanin Crne Gore za otpust iz državljanstva mora da plati administrativnu taksu od 300 evra, a jedna taksa se plaća ako se rešenje o prestanku državljanstva odnosi na istovremeno sticanje, prestanak ili utvrđivanje državljanstva članova porodice – supružnika i nezaposlene dece.

Odricanje od državljanstva skuplje je ako se podnosi putem diplomatsko-konzularne mreže.

“Ukoliko je građanin zahtev za otpust iz crnogorskog državljanstva podneo putem diplomatsko-konzularne mreže i dobio otpust iz državljanstva, dužan je da na račun budžeta Crne Gore plati konzularnu taksu od 570 evra”, kažu u crnogorskom MUP-u, ističući da se rešenje o otpustu uručuje podnosiocu prema mestu njegovog boravka u inostranstvu.

Izvor CdM
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More