U Italiji raste broj zaraženih među mladima, nova žarišta izbila po povratku sa letovanja

(AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
55

U Italiji više od 50 odsto zaraženih korona virusom ima između 19 i 50 godina, a nova žarišta virusa na severu te zemlje izbila su po povratku mladih sa letovanja u Hrvatskoj.

Prema podacima italijanskog Visokog instituta za zdravlje, virusom kovid-19 zaraženo je 12,8 odsto mladih koji imaju do 18 godina.

Nakon grupe od oko 100 mladih iz Veneta i Lombardije, od kojih je 21 osoba zaražena po povratku iz Hrvatske, gde su bili na maturskoj ekskurziji, a slični izveštaju stižu i iz regiona Toskana i Emilija-Romanja.

Kako navode italijanski mediji, nova žarišta u Toskani i Emiliji-Romanji nastala su po povratku oko 20 zaraženih mladih osoba sa letovanja u Hrvatskoj, Albaniji i Grčkoj.

Zdravstveni zvaničnici podsećaju da virus i dalje cirkuliše i da je važno nositi maske i biti na bezbednoj međusobnoj razdaljini.

Situacija, međutim, nije ista u svim mestima, pa je tako vođena polemika zbog zabave na plaži u mestu Galipoli u regionu Apulija na jugu Italije sa oko 2.000 mladih bez maski, dok gradonačelnik Poncija, koji je odobrio meru obaveze korišćenja maske i na otvorenom, želi da zabrani iznajmljivanje stanova tinejdžerima koji nisu punoletni, osim ako nisu sa roditeljima.

Italijanski zdravstveni zvaničnici saopštili su krajem jula da je prosečna starost zaraženih osoba oko 40 godina, dok je u najtežem periodu epidemije u Italiji u martu i aprilu bila oko 60.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More