Traže novu istragu o poreklu korone: Grupa stručnjaka uputila otvoreno pismo SZO

Foto: Pixabay
110

Grupa od 26 stručnjaka uputila je otvoreno pismo Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) u kome traži novu istragu o pandemiji korona virusa pošto, kako navode, dosadašnjom nije isključena nijedna teorija o nastanku Kovid 19, prenosi Rojters.

Jedan od autora ovog pisma, Nikolaj Petrovski, stručnjak za vakcine sa Univerziteta Flinders u Adelejdu u Australiji rekao je za agenciju da uprkos istrazi SZO u Kini tokom januara svet nije bliže saznanju o poreklu Kovid-19 nego što je to bio pre godinu dana.

Rojters prenosi da se u otvorenom pismu ovih stručnjaka od juče kaže da misija SZO nije imala mandat, nezavisnost ili odgovarajuće pristupe za sprovođenje potpune i neograničene istrage svih teorija o poreklu Kovid-19.

„Sve mogućnosti ostaju i dalje na stolu i još nisam video nijedan nezavisni naučni podatak koji isključuje bilo koji od njih“, rekao je agenciji Petrovski.

U januaru je tim naučnika koje je odabrala Svetska zdravstvena organizacija (SZO) posetio bolnice i istraživačke institute u kineskom Vuhanu gde je prvi put identifikovan koronavirus, u potrazi za tragovima o poreklu Kovid-19.

Misija se našla na udaru kritika koje su optužile SZO da se previše oslanja na kineski terenski rad i podatke, dok su neki članovi tima takođe rekli da Kina ne želi da deli ključne podatke koji bi mogli da pokažu da je Kovid-19 cirkulisao mesecima ranije nego što je to bilo prepoznato, navodi agencija.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More