Traže novu istragu o poreklu korone: Grupa stručnjaka uputila otvoreno pismo SZO

Foto: Pixabay
110

Grupa od 26 stručnjaka uputila je otvoreno pismo Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) u kome traži novu istragu o pandemiji korona virusa pošto, kako navode, dosadašnjom nije isključena nijedna teorija o nastanku Kovid 19, prenosi Rojters.

Jedan od autora ovog pisma, Nikolaj Petrovski, stručnjak za vakcine sa Univerziteta Flinders u Adelejdu u Australiji rekao je za agenciju da uprkos istrazi SZO u Kini tokom januara svet nije bliže saznanju o poreklu Kovid-19 nego što je to bio pre godinu dana.

Rojters prenosi da se u otvorenom pismu ovih stručnjaka od juče kaže da misija SZO nije imala mandat, nezavisnost ili odgovarajuće pristupe za sprovođenje potpune i neograničene istrage svih teorija o poreklu Kovid-19.

„Sve mogućnosti ostaju i dalje na stolu i još nisam video nijedan nezavisni naučni podatak koji isključuje bilo koji od njih“, rekao je agenciji Petrovski.

U januaru je tim naučnika koje je odabrala Svetska zdravstvena organizacija (SZO) posetio bolnice i istraživačke institute u kineskom Vuhanu gde je prvi put identifikovan koronavirus, u potrazi za tragovima o poreklu Kovid-19.

Misija se našla na udaru kritika koje su optužile SZO da se previše oslanja na kineski terenski rad i podatke, dok su neki članovi tima takođe rekli da Kina ne želi da deli ključne podatke koji bi mogli da pokažu da je Kovid-19 cirkulisao mesecima ranije nego što je to bilo prepoznato, navodi agencija.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti