Evropska komisija o vakcinaciji u Srbiji: Saradnja među susedima je uvek dobrodošla

foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bg
47

Saradnja i podrška među susedima je uvek dobrodošla, ocenjuju u Evropskoj komisiji povodom informacija da je Srbija tokom vikenda otvorila svoje centre za vakcinaciju protiv Kovid 19 za građne regiona.

Kako je protekla vakcinacija stranih državljana u Srbiji: “Jako smo zahvalni”

 

U Komisiji navode da ostaju fokusirani na to kako EU može da pomogne svoji susedima da se vakcinišu.

“Isporuka vakcina za zemlje Zapasnog Balkana je veliki prioritet za Evropsku komisiju i predsedsednicu Ursulu fon der Lajen. Tokom ovog vikenda ona je razgovarala sa lidrima zemlja Zapadnog Balkna o isporuci vakcina čiju je kupovinu obezbedila EU, a koje bi trebalo da prvenstveno stignu do zdravstvenih radnika i najugroženjih građana u tim zemljama”, kayla je portparolka Komisije, Dana Spinat.

U Evropskoj komisiji podsećaju da rade na nabavci vakcina za zemlje Zapadnog Balkana kroz instrument Kovaks, ali i kroz direktnu bilateralnu isporuku vakcina nabavljenih za zemlje članice.

“O direktnoj isporuci vakcina iz EU za Zapadni Balkana se još razgovara i tu ne možemo da iznosimo više detalja. Razgovara se i sa prozvođačima vakcina koji treba da pristanu na te isporuke”, kaže portparolka EK, Ana Pisonero.

Pisonero podseća da su tokom vikenda,i z međunarodnog instrumenta Kovaks, koga finasira i EU, stigle vakcine u Crnu Goru, Severnu Makedoniju i na Kosovo.

”To su prve isporukuke iz Kovaksa ovim zemljma i sve su dobile po 24.000 doza AstraZeneke. Prethodno Albanija i BiH su dobile svoje prve vakcine preko Kovaksa”, rekla je Pisonero.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More