Dani preobraženja Srba u Rumuniji: Stevan Tontić dobitnik najznačajnijeg priznanja Srba u Rumuniji

Youtube printscreen Radio Televizija Vojvodine
78

Ovogodišnji dobitnik Velike bazjaške povelje, najznačajnijeg književnog priznanja Srba u Rumuniji i jednog od najznačajnijih u srpskom rasejanju, je pesnik Stevan Tontić.

Nagrada će mu biti uručena 18. avgusta, u porti manastira Bazjaš (zadužbina Svetog Save) u prisustvu Vladike Lukijana i srpskog sveštenstva u Rumuniji, Vladana Tadića, generalnog konzula Republike Srbije u Temišvaru, srpskih pisaca iz desetak zemalja, više vladinih i kulturnih institucija iz Srbije i više od 1000 naših sunarodnika koji se u Bazjašu okupe svake godine o Preobraženju, piše RTS.RS.

Dani preobraženja Srba u Rumuniji biće otvoreni 17. avgusta u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Temišvaru, a uz srpske pisce biće i njihove rumunske kolege, saznajemo od organizatora.

Na otvaranju biće predstavljen Stevan Tontić, dobitnik Velike bazjaške povelje, kao i dvojezična temišvarsko-novosadska antologija „U istom ogledalu” (Matica srpska; Brumar, Temišvar 2019) i antologija „Otkrivanje Srba u Rumuniji” (Riznica, Lužice – Kragujevac; Savez Srba u Rumuniji 2019).

Manifestacija obuhvata tri međunarodne večeri poezije, okrugle stolove o srpskoj književnosti u rasejanju i obilazak više mesta na levoj obali Dunava u kojima je većinsko stanovništvo srpsko.

Manifestaciju je podržala Vlada Rumunije, a novčani deo nagrade obezbedila je i ove godine Opština Vršac.

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More