Crna Gora imuna na virus korone! Sa aerodroma u Tivtu poručuju: Srećno u Beograd!

Jedina je zemlja u Evropi kojoj za sada uspeva da nema nijednog zaraženog koronavirusom

168

Crna Gora jedina je zemlja u Evropi kojoj za sada uspeva da nema nijednog zaraženog koronavirusom, za razliku od Srbije koja je pred odlukom o uvođenju vanrednog stanja. Čini se da se, u ovom slučaju, Crna Gora pokazala odgovornom i na vreme preduzela odgovarajuće mere.

Prema poslednjim podacima, u Crnoj Gori ima 69 testiranih tokom poslednja dva meseca. To je, navode iz tamošnjeg Instituta za javno zdravlje, stopa od od 109,5 na milion. Pod nadzorom je 638 osoba.

Srbija, koja ima nešto manje od sedam miliona stanovnika i prema poslednjim podacima 46 zaraženih, testirala je ukupno 268 osoba – otprilike, 38 testiranih na milion stanovnika.

Iako nema zaraženih, u Crnoj Gori nema nastave. Zabranjeno je uplovljavanje svih kruzera i jahti u luke sve do 2. aprila. Zabranjeno je okupljanja stanovništva u zatvorenim i na otvorenim javnim mestima.

Posebne mere sprovode se na graničnim prelazima, gde se rigorozno kontroliše ulazak putnika.

Doktorka iz Instituta za rehabilitaciju “Simo Milošević” u Igalu, čije je ime poznato redakciji, za Nova.rs objašnjava kako je “tajna” najverovatnije u tome što Crna Gora ima poprilično manje stanovnika nego Srbija, pa su i sve mere lakše primenjive i bolje se kontrolišu.

Dodaje i da je njen utisak to da su zdravstvene službe u Crnoj Gori dobro koordinisane i da se preduzimaju sve moguće mere prevencije i zaštite.

Kaže da u njenoj ustanovi, koja, inače, prima i pacijente iz regiona na rehabilitaciju, trenutno nema nikoga iz inostranstva.

“Ukoliko se virus pojavi, mi već imamo spremne sobe za izolaciju. Pridržavamo se i svih higijenskih mera”, objašnjava sagovornica Nova.rs

Razgovor završava rečenicom: “Čuvajte se”.

Neki koji su se odvažili da iz Crne Gore krenu put Srbije, sa Tivatskog aerodroma ispraćeni su rečenicom, kao da idu u rat – “Srećno u Beograd”.

“Opšti utisak u Crnoj Gori je da je situacija pod kontrolom, ali ne zato što nekom pukom srećom i dalje nemamo oboljele od koronavirusa, već što se ovom ozbiljnom situacijom bavi struka, odnosno organizovani i profesionalni timovi ljudi iz Nacionalnog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti”, priča za Nova.rs Podgoričanka Bojana Komnenić, koja je inače zaposlena u jednoj PR agenciji.

Smatra da mere koje su donete, ipak, nisu previše oštre, jer ne bi trebalo da se dozvoli ponavljanje “italijanskog scenarija”.

“Vođeni situacijom koja se dešava u Italiji, donete su mere koje, za državu koja u ovom trenutku nema nijednog obolelog, mogu izgledati kao previše rigorozne. Ipak, mere su za svakog ko objektivno sagledava situaciju jedine ispravne u ovom momentu. Nadležni su svesni da se u maloj zemlji poput Crne Gore mora sprečiti vrlo realna mogućnost eksplozivnog širenja koronavirusa”, smatra Komnenić.

Dodaje i da o velikoj opasnosti govori činjenica da je, u ovom trenutku, pod nadzorom 638 ljudi, što je velika brojka naspram celokupnog broja stanovnika Crne Gore. Brojevi se menjaju iz sata u sat, upozoravaju iz Instituta za javno zdravlje.

“Upravo je ova institucija prva na liniji odbrane od koronavirusa u svakom smislu. Dok neumorno svakog dana kontrolišu ljude pod nadzorom i sve nove koji prolaze kontrole, preventivno i uvek na vreme informišu i celokupno stanovištvo”, ističe Komnenić, a prenosi Nova.rs između ostalog.

 

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More