Evo kako visoka temperatura zaista deluje na virus COVID-19

Plućna klinika Univerziteta u Tesaliji utvrdila jasan uticaj temperature na brzinu širenja bolesti

Foto:Pixabay.com
1,440

Iako su do sada podaci u vezi uticaja temperature na širenje koronavirusa različiti, izgleda da je najnovije istraživanje u Grčkoj pokazalo da se virus manje prenosi u zemljama sa visokim temperaturama. Studiju je sprovela Plućna klinika Univerziteta u Tesaliji, u saradnji sa Centrom za interdisciplinarna istraživanja Nacionalnog tehničkog univerziteta u Atini Mecovo i Odeljenjem za poslovnu administraciju Univerziteta u Patrasu, piše portal B92

“Utvrdili smo jasan uticaj temperature na brzinu širenja bolesti, jer zemlje sa nižim temperaturama i naročito sa prosečnom temperaturom od 0-18 Celzijusovih stepeni imaju bržu pojavu novih slučajeva koronavirusa dnevno i veći ukupan broj potvrđenih slučajeva u poređenju sa zemljama sa višim prosečnim temperaturama”, kaže profesor Konstantinos Jurgulianis sa Plućne klinike.

“Prema našoj analizi, čini se da uticaj temperature ne zavisi od vremena izbijanja epidemije i gustine naseljenosti”, rekao je on i dodao da svakako konačan broj slučajeva značajno zavisi od mera preduzetih na sprečavanju širenja virusa, kao i od sistema za evidentiranje u zemlji.

Mnoge studije, naveo je profesor, sugerišu da hladnoća pomaže preživljavanju i širenju koronavirusa.

“Glavni faktori koji podupiru teoriju uticaja godišnjih doba u širenju virusnih epidemija su povećanje sinhronosti koja povećava prenos, ranjivosti ljudskog tela i stabilnosti virusnih čestica u okruženju tokom zimskih meseci”, naveo je Jurgulianis.

Prethodne studije su pokazale da na višim temperaturama opada period preživljavanja koronavirusa koji su izazvali epidemije MERS i SARS-CoV.

izvor B92

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More