Slučaj FBI: Srpski državljanin saglasan da bude izručen SAD

foto: pixabay
235

Viši sud u Beogradu utvrdio je da su ispunjene pretpostavke za izručenje Sjedinjenim Američkim Državama srpskog državljanina A.S, koji je prilikom saslušanja krajem septembra izjavio u sudu da želi da bude izručen SAD po pojednostavljenoj proceduri.

O molbi SAD za izručenje ostalih 10 osumnjičenih za računarske prevare putem lažnih investicionih platformi još nije odlučeno, jer su se oni protivili izručenju, rečeno je Tanjugu u Višem sudu u Beogradu.

S obzirom da je A.S. saglasan sa izručenjem SAD, izostaće podnošenje žalbe, i o njegovom izručenju uskoro će odlučiti ministar pravde Srbije koji treba da za to da saglasnost.

Ovo je prvo izručenje sprskog državljanina u SAD u skladu sa bilateralnim Ugovorom o izručenju između Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država od pre dve godine.

Osumnjičeni za međunarodne računarske prevare, saslušani su 30. septembra pred sudijom za prethodni postupak Posebnog odeljenjem Višeg suda u Beogradu i tada im je produžen pritvor u kojem su od hapšenja 24. jula.

Oni su uhapšeni u zajedničkoj akciji domaćih istražnih organa i američkog FBI, zbog sumnje da su organizovanom prevarom, putem lažnih investicionih platformi, pribavili protivpravnu imovinsku korist od preko 70 miliona dolara.

U saopštenju Višeg suda se precizira da je A.S, tada na saslušanju u prisustvu izabranih branilaca izjavio da želi da bude izručen SAD po pojednostavljenoj proceduri, a zamenik tužioca za organizovani kriminal smatra da su ispunjene procesne pretpostavke za izručenje.

Zbog toga je vanpretresno veće Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, 20. oktobra donelo rešenje kojim se utvrđuje da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje A.S. u SAD, radi vođenja postupka pred Okružnim sudom u Severnom okrugu u Teksasu.

A.S. je osumnjičen u krivičnom predmetu SAD protiv K.K. i drugih zbog zavere u izvršenju prevare koja uključuje elektronbsku komunikaciju i zbog zavere u pranju krivičnog zakona SAD, precizira se u saopštenju suda.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More