U čast Srba u Ilinoisu: Vlasti Čikaga jednu ulicu imenovale – Serbian Road! (FOTO)

Foto: Pixabay
38

Dobro je poznata činjenica da u Čikagu živi najveći broj Srba. Zbog toga su vlasti ovog grada odlučile da jednu ulicu imenuju u čast naše države – Serbian Road.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Barry Butler Chicago (@barrybutler9)

Ulica se nalazi u naselju O’Hare, odmah do Srpske pravoslavne crkve Svetog Vaskrsenja. Ona je sagrađena u 19. veku i najstarija je srpska pravoslavna crkva u Čikagu. Katedrala je 1992. godine postala centar Mitropolije Srpske na ovom kontinentu.

Čikago se smatra srpskim uporištem u Americi!

Ovo se može videti u velikom broju crkvenih kompleksa, kao što je crkva svetog Simeona Mirotočivog koja se nalazi u istočnom delu Čikaga, manastir Nova Gračanica koji se nalazi u gradiću Treće jezero i jedan od najznačajnijih manastir Sv. Save u Libertivilu, u kome je nekada bio smešten i srpski pravoslavni bogoslovski fakutet.

1872. u Čikago stiže prvi Srbin, Ivan Vučetić, dok je prva srpska organizacija u Čikagu, “Obilić” osnovana davne 1878. Već 1893. je održana prva srpska parada u Čikagu na aveniji Mičigen.

U Čikagu je srpski jezik četvrti po zastupljenosti, posle engleskog, španskog i poljskog.

Izvor Serbian Times
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More