Umro Sem Janković, jedan od najistaknutijih Srba u američkom sportu (VIDEO)

Američki sport tuguje zbog smrti jedne od znajčajnijih ličnosti

Foto: Youtube Printscreen
151

Američki sport tuguje zbog smrti jedne od znajčajnijih ličnosti kada je koledž sport u pitanju, ali i američki fudbal uopšte. Sem Janković preminuo je u 85. godini.

Rođen je u Butu (Montana) 1934. godine u porodici srpskih iseljenika i pokazao je talenat za američki fudbal zbog čega je dobio stipendiju za Montana Stejt univerzitet, ali je tada zaradio tešku povredu kolena zbog čega je morao da prekine karijeru.

On je želeo čak da vrati svoju stipendiju koju je dobio, ali je tadašnji trener univerzitetskog tima Džeri Vilijams to odbio, pa je Janković uspeo da diplomira posle čega je postao trener srednjoškoske ekipe u rodnom gradu i osvojio je dva državna prvenstva.

Ubrzo mu je stigao poziv da bude asistent na Montana Stejt univerzitetu, da bi se potom preselio i na Vašington Stejt u istoj ulozi.

Potom je napustio trenerski posao i počeo da se bavi funkcionerskim poslom, pa je prvo postao pomoćnik direktora za sport na Vašington Stejtu, da bi potom postao i generalni direktor.

Istu funkciju je potom obavljao i na Univerzitetu Majami u južnoj Floridi, gde je pod njegovim patronatom gotovo svaka sportska sekcija počela da beleži velike uspehe kakve nije decenijama.

Njegov neumorni rad u univerzitetskom sportu doneo mu je poziv da 1990. godine postao izvršni direktor Nju Inglanda u NFL i na toj poziciji je proveo dve sezone.

Kasnije je radio kao konsultant u mnogim korporacijama i na univerzitetima i radio je pri Olimpijskom komitetu SAD. Na kraju je postao predsednik i generalni menadžer las Vegas Gladijatorsa u Arena fudbal ligi.

Izvor Espresso
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More