SAD: Episkopi čekaju Sabor Srpske pravoslavne crkve u Beogradu? (FOTO)

Po crkvenim propisima, Sinod SPC donosi odluke u prvom stepenu, dok su saborske odluke drugostepene i konačne.

FOTO: SPC
814

Srpski episkopi u Sjedinjenim američkim državama do sada nisu uslišili zahtev Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve. Sinodskom odlukom traži se da sazovu novi svešteno-narodni sabor u SAD i da na njemu preispitaju, sopstvene, za Sinod sporne odluke o crkveno- administrativnoj reorganizaciji tamošnjih srpskih eparhija, kao i izmene i dopune koje su doneli po pitanja Ustava SPC za Severnu i Južnu Ameriku.

Sinod SPC je na istoj sednici krajem septembra, kao što je portal Naši u svetu svojevremeno objavio, prethodno odbacio pomenute odluke iz Čikaga, donete na crkveno-narodnom saboru održanom od 13. do 16.jula 2019, kada je istovremeno održana i grandiozna proslava osmovekovnog jubileja SPC.

Foto: Printscreen

Vladike: novogračanički Longin Krčo, istočnoamerički Irinej Dobrijević i zapadnoamerički Maksim Vasiljević, posle ove sinodske odluke imaju mogućnost da se žale Svetom arhijerejskom saboru SPC. Rečju, obavezni su tek posle saborske odluke da eventualno preduzmu dalje korake.

Po crkvenim propisima, Sinod SPC donosi odluke u prvom stepenu, dok su saborske odluke drugostepene i konačne.

Propao pokušaj crkvene reorganizacije u Americi

Za sad nema nagoveštaja da će u Beogradu zasedati Sveti arhijerejski sabor, najviše zakonodavno telo SPC, pre proleća iduće godine.

Spala knjiga na dva slova?

Inače, jedan od potpisnika akta iz Čikaga, Longin Krčo, najstariji srpski vladika u SAD po episkopskom stažu, već je za srpske medije izjavio da on nije najbolje upućen šta se debatovalo prilikom izmena Ustava SPC za Severnu i Južnu Ameriku, objašnjavajući da je kao domaćin bio zauzet organizacijom letošnjeg crkveno-narodnog sabora u Čikagu i dočekom gostiju.

U međuvremenu, internetom je počela da kruži neproverena informacija, odnosno spekuliše se da su navodno u nadležnoj američkoj administraciji, i to u Pitsburgu, eparhije SPC u SAD, već izvršile preregistraciju pod novim, a za Sinod SPC spornim nazivom – Srpske pravoslavne eparhije u SAD, gde je iz zvaničnog naziva izbačena odrednica da pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Niko od srpskih episkopa iz SAD još se nije oglasio demantijem.

Zanimljivo je takođe da su, u SAD, na poslednjoj proslavi 800 godina samostalnosti SPC, u Bostonu, od tamošnjih srpskih episkopa učestvovali samo domaćin vladika Irinej Dobroijević i episkop zapadnoamerički Maksim Vasiljević. Na prethodnoj proslavi u zapadnoameričkoj eparhiji učešće su uzeli sva trojica srpskih episkopa u SAD, te vladike: kanadski Mitrofan Kodić i latinoamerički Kirilo Bojović, kao i nekoliko episkopa iz otadžbine. Na prvom slavlju u Čikagu letos su učestvovali episkopi: novogračanički Longin, istočnoamerički Irinej i zapadnoamerički Maksim, dok su vladika kanadski Mitrofan i latinoamerčki Kirilo obelodanili da nisu bili pozvani.

R. Lončar

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More