Elitni kompjuterski stručnjaci iz Amerike stigli u Podgoricu, rade na strategiji protiv ruskih i drugih sajber napada

Američka vojska je svoje stručnjake poslala u Crnu Goru, a nakon što su tu državu napali hakeri povezani sa Rusijom i nakon pokušaja državniog udara za vreme izbora 2016. godine

186

Elitni tim američkih vojnih sajber stručnjaka nalazi se u Podgorici kako bi isplanirao strategiju u borbi protiv potencijalnih ruskih i drugih sajber napada, a pre izbora koji će se u Crnoj Gori održati 2020. godine.

Američka vojska je svoje stručnjake poslala u Crnu Goru, a nakon što su tu državu napali hakeri povezani sa Rusijom i nakon pokušaja državniog udara za vreme izbora 2016. godine, piše AP.

Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković izjavio je da je zaštita od sajber napada i dezinformacija ključna u zaštiti Balkana od povratka u haos ratnih godina 90-ih, u kojima je desetine hiljada ljudi poginulo zbog raspada bivše Jugoslavije.

“Videli smo da su se američki izbori (2016) takođe suočili sa određenim hibridnim i sajber napadima. Amerikanci mogu nešto da nauče od nas o potencijalnim pretnjama po njihov sistem i mreže budući da je Crna Gora pravi primer sveobuhvatnog napada pre izbora”, rekao je Bošković u intervjuu.

Jedan od zlonamernih softverskih napada pogodio je crnogorsko Ministarstvo odbrane i to preko običnog mejla i tada je izgledalo da je napad iz zemlje članice NATO, a u stvari je bio hakerski napad.

“Kada je zaposleni kliknuo na atačment u mejlu, svi kompjuteri u mreži bili su pogođeni i hakeri su mogli da čitaju sve podatke koji su se nalazili u mreži”, rekao je Bošković.

Američka komanda za borbu protiv sajber napada (USCYBERCOM) u saopštenju je istakla projateljstvo sa Crnom Gorom, sa kojom već drugi put sarađuje.

“Operacije tima su deo napora da se trajno angažuju protivnici u sajber-prostoru, radeći na zaštiti kritične infrastrukture zajedno sa vrednim partnerima i saveznicima. Ove odbrambene operacije takođe stvaraju uvid u protivničke sajber pretnje predstojećim američkim i crnogorskim izborima 2020””, navodi se u saopštenju.

Kako ocenjuje američka agencija, Crna Gora, koja se nalazi na Balkanu, je strateška oblast u kojoj Rusija pokušava da obnovi svoj istorijski uticaj i dokazala je da je ključni zapadni saveznik u nestabilnom regionu koji je prošao kroz razorni rat tokom 90-ih godina.

Ruska taktika da potkopa evrointegracije Balkana podrazumeva i anti-zapadnu propagandu napravljenu da omalovažava imidž evropskih demokratija, piše AP i dodaje da su rusje saveznice na Balkanu – Srbija i republika Srpska odlučile da se ne pridruže NATO i da bojkotuju sankcije zapada uvedene Rusiji.

“Pro-ruska propaganda u ovim zemljama prikazuje Zapad kao neprijatelja Srba”, piše američka agencija.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More