Značajno otkriće! Od neviđenih fresaka u grobnici do riznice srebrnog novca

Podzemne prostorije su za Maje bile skoro isto tako važne kao one koje su bile iznad zemlje, konstatovala su dvojica istraživača i zaključila da podzemlje hramova Maja treba istražiti

123

Arheološki institut Amerike u Bostonu koji izdaje svoj časopis dvomesečno objavio je u broju za januar/februar najvažnija otkrića tokom 2019. godine i na prvo mesto stavio do sada neotkrivenu grobnicu u Sakari u kojoj je bio sahranjen visoki zvaničnik faraona Ðedkare Isesia .

Grob je raškošno oslikan i nalazi se u kompleksu u kome su sahranjeni pripadnici dvora faraona Pete dinastije koja je vladala od 2381. do 2353. godine pre naše ere.

Za ovo značajno otkriće zaslužna je ekipa stručnjaka iz češkog Instituta za egiptologiju. Oni su uspeli da nađu podzemni tunel iz koga se ulazilo u seriju soba koje su bile posebne grobnice. Ispostavilo se da je samo ova jedna prostorija bila raskošno oslikana i da je tu sahranjen zvaničnik faraona po imenu Kuvi. PO zidovima su bili ispisani na više mesta njegovo ime i funkcije “faraonov sekretar, družebenik kraljevske kuće, nadzornik Velike kuće”…

Oko hijeroglifa su naslikani pokojnikovi radnici kako obavljajju poslove koji su im određeni. Boje su neverovarno raskošne kao da nisu slikane pre 4300 godina. Na jednom od zidova je naslikan pokojnik koji sedi pred stolom na kome su ogromne količine hrane i pića.

Timom koji je otkrio ovu grobnicu rukovodio je egipatski arheolog Mohamed Megahed koji je skrenuo pažnju da su scene naslikane na zidovima veoma retke za period kada su naslikane, što je znak da se radilo o veoma važnoj osobi.

Na listi otkrića se nalazi i Čičen Ica, jedan od gradova koji su bili prestonica naroda Maja u Centralnoj Americi, a koji je imao velik sistem pećina i tunela ispod glavnih hramova i 2019. je formirana ekipa sa zadatkom da utvrdi čemu su služile te podzemne odaje. Tim su predvodili Giljermo de Anda iz meksičnog Nacionalnog instituta za antropologiju i istoriju i Amerikanac Džems Bredi sa Državnog univeziteta u Los Anđelesu. Oni su ponovo otvorili pećinu koja je duže bila zatvorena i pokazalo se da postoji sedam ritualnih prostroija u kojima su našli 170 artefakata od keramike uključujući jednu posudu u kojoj su paljene mirisne biljke. Ona je bila ukrašena figurama boga kiše Tlaloka.

Podzemne prostorije su za Maje bile skoro isto tako važne kao one koje su bile iznad zemlje, konstatovala su dvojica istraživača i zaključila da podzemlje hramova Maja treba istražiti.

Oni nameravaju da utvrde šta je sve polomljeno i uvereni su da su to bili isti neprijatelji Maja koji su uništili sam grad Čičen Icu 1200. godine. Nadaju se da će naći artefakte koji će im pomoći da preciznije utvrde kada je grad opljačkan i srušen.

Naučnici sa Univeziteta u Kardifu koji su ispitali kosti svinja koje su pojedene kod Dorington volsa ustanovili su da su one dovedene sa ponekad dosta udaljenih mesta, cak i iz Škotske: To je otkriće donelo do saznanja da su stanovnici Engleske u neolitskom periodu bili spremni da pešače više milja da bi došli do svetih mesta i donosili su svoje svinje da bi osigurali sebi i svojim porodicama hranu dok su na putu.

To pokazuje da su starosedeoci bili mnogo pokretljiviji nego što se mislilo.

Otkriće iz Kazahstana, a to su fosilni ostaci jabuka, navelo je na zaključak da je ovo danas najpopularnije voće poteklo upravo sa tih prostora. U Kazahstanu je, naime, u jednom selu na Tia Šan planini pronađeno seme jabuke s kraja prvog milenijuma pre naše ere.

U časopisu “Arheolodži” objavljen je prilog i o ženama koje su se u srednjem veku bavile prepisivanjem knjiga. Temu žena pisara u ranom srednjem veku podstakao je pronalazak tragova pigmenta ultramarina koji je bio skupljni od zlata na zubima monahinje koja je umrla u 11. ili 12 veku u jednom nemačkom samostanu.

To je značilo da je ona došla u kontakt sa ovim pigmentom što se moglo dogoditi samo tokom njenog oslikavanja nekih rukopisnih knjiga. Žene su se, inače, retko bavile prepisivanjem knjiga, ali su se veoma retko potpisivale.

Za rimske arheologe je prošle godine bilo najznačajnije otkriće još jedne sobe u “Domus Aurea”, do koga je došlo sasvim slučajno.

Jedva vidljiva pukotina na zasvođenom podu u nekadašnjoj rezidenciji rimskog cara Nerona podstakla je arheologe da istraže šta se nalazi ispod svoda i pokazalo se da je to još jedna od dvorana u Neronovoj palati koja nije do kraja istražena, jer su tokom dve hiljade godina preko palate građene druge zgrade.

Soba koja je pronađena ima zidove prekrivene freskama koje su u dovoljno dobrom stanju da se mogu reastaurirati, na zidovima su naslikanu kentauri i druge mitološke životinje poput sfinge po kojima je sala i nazvana.

U Peruu su arheolozi otkrili ostatke 230 dece i 400 lama na kojima se vidi da su bili žrtvovani i to tokom tri ceremonije na obali mora kod mesta Pampa la Kruz. Prvo žrtrvovanje je bilo oko 1250. godine i to je najranije žrtvovanje dece i lama u tom području.

Arheolog Gabrel Prieto smatra da je prvo žrtvovanje imalo politički karakter jer je održano odmah nakon što su savladali pleme Lambajeke i da su doveli decu i lame da bi proslavili pobedu i zahvalili se bogovima što su im pomogli.

Pre 30 godina jedan budistički monah pronašao je vilicu u pećini Bajšija karst, koja se nalazi na visini od 3000 metara na Tibetanskom platou. Utvrđeno je da je vilica stara 160.000 godina, a analiza proteina iz zuba ukazuje da je pripadala jednoj vrsti hominina koji su poznati kao “Denisovci” po pećini Denisova koja se nalazi na jugu Sibira.

Denisova pećina je 2000 kilometara na severozapadu od pećine Bajšija Karst. Ranije istraživanje genetskog materijala Denisovaca je pokazalo da je kod njih postojala mutacija koja omogućava život na znacačajnim visinama.

Na listi arheoloških otkrića našla su se i dva groba nađena u centralnom delu severne Mongolije a nazvana “grobovi srebrnih zmajeva” i koaj su bila podignuta za pripadnike vladajuće klase u vreme dinastrije Hsiongnu.

Nomadski narod koji je dominirao istočnoazijskim stepama od trećeg veka pre naše ere do kraja prvog veka nove ere, Hsiongnu je često vodio ratove protiv kineske dinastije Han (206 pre nove ere do 220 nove ere). Dinastija Han je izgradila utvrđenja da bi sprečila ove upade Mongola na svoju teritoriju a docnije su ona postala deo Velikog zida.

Oba groba koje su otkopali stručnjaci sa Univerziteta Ulan Bator su bila bogato opremljena. U većem grobu su nađene drvene kutije u kojima je bilo pozlaćenih narukvica, zlatnog prostenja, kopče na pojasevima od žada i dva pozlaćena srebrna zmaja koja su nekada služila kao drške za neke skupocene posude.

U drugom grobu je sahranjen čovek sa kočijom četvoropregom. U grobu je bilo 15 konjskih lobanja i 19 ukrasa za konjičku opremu, a nađen je i mač čija je drška bila ukrašena žadom. Ovo je prvi slučaj da je iz tog perioda pronađen žad kao ukras.

I konačno, na listi je i otkriće riznice u kojoj je nađeno 2500 srebrnih penija, a koja je bila skrivena u engleskoj dolini Ču, a reč je o sveže iskovanim novčićima sa obeležjima Harolda Godvinsona, poslednjeg anglo-saksonskog kralja i Viljema Osvajača.

Novac je bio iskovan 1066. kada je u bici kod Hejstingsa Viljem pobedio, ubio Harolda i preoteo mu engleski presto.

Za toliko novca vlasnik je mkogao da kupi 500 ovaca, piše Tanjug.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More