Nobelovac predvideo epidemiju u Kini, tačan broj zaraženih i mrtvih od virusa korona: Sada je glavni problem kontrolisati paniku! (FOTO)

Foto:Youtube Printscreen
597

Profesor biologije sa Univerziteta Stanford i dobitnik Nobelove nagrade za hemiju dr Majkl Levit predviđa skori kraj pandemije korona virusa!

U članku Los Angeles Times se napominje da je ranije Levit tačno predvideo razvoj situacije oko korona virusa u Kini i najgoru krizu u istoriji zemlje.

Profesor je istakao da ne veruje u prognoze da će trenutna kriza trajati mesecima ili čak godinama i da će dovesti do miliona smrti.

Početkom februara poslao je izveštaj u kome je rekao da je širenje bolesti u Kini dostiglo svoj vrhunac i da će stopa rasta umrlih usporiti još više u roku od nedelju dana. Levit je predvideo da će ukupni broj potvrđenih slučajeva COVID-19 u Kini na kraju biti oko 80 hiljada ljudi, dok će oko 3.200 ljudi izgubiti život. Realni brojevi pokazali su se vrlo blizu prognozi: od 24. marta u Kini je registrovano 81.588 slučajeva sa 3.281 smrtnih slučajeva.

Sada doktor Levit predviđa sličan ishod i u Sjedinjenim Državama i u ostatku sveta.

“Sada je glavni problem kontrolisati paniku”, rekao je dr Levit, a prenosi Los Angeles Times.

Uprkos činjenici da mnogi epidemiolozi upozoravaju mesecima, ako ne i godinama na društveni preokret i milione smrti, ovaj naučnik kaže da postojeći podaci ne ukazuju na tako drastičan i užasan scenario, posebno u oblastima u kojima se preduzimaju razumne mere za sprečavanje epidemije i socijalna izolacija. Tvrdi da će se uz poštovanje ovih osnovnih mera zaštite sve brzo završiti.

Profesor Levit svakodnevno analizira situaciju u 78 zemalja u kojima se dnevno registruje više od pedeset novih infekcija. U njima vidi “znakove usporavanja pandemije”. Međutim, odbio je da kaže precizan period kada očekuje definitivni kraj pandemije korona virusa, piše  Los Angeles Times.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More