UDAR NA ZDRAVSTVENI SISTEM? Mladi najugroženiji, ali virus mogu preneti starijima

foto Pixabay.com
242

Novoobolelih od korona virusa je sve više, a epidemiolozi potvrđuju da je populacija mladih između 20 i 40 godina ta koja je na udaru. Činjenica je da u našoj zemlji upravo pripadnici ove starosne grupe često i dalje žive sa roditeljima, te je opasnost po zdravlje starijih i te kako velika, a samim tim zaraza ovim virusom preti da uzme još većeg maha.

Među mladima se virus najviše širi, što i ne čudi jer se oni najviše kreću, a i prisustvuju takvim događajima koji okupljaju veći broj ljudi.

– To što mladi više oboljevaju posledica je češćih socijalnih kontakata. Starija populacija je opreznija, poštuje preporuke socijalne distance, nosi maske – naglasila je ona.

– Starija populacija je svakako odgovornija i više se čuva, dok se mladi više kreću, od utakmica do klubova, i samim tim imaju više šansi da obole. Povodom toga da sada dolaze i mladi s teškom kliničkom slikom, mislim da je to igra statistike. Ako ima više mladih pacijenata, ima više šansi da neko od njih razvije i težu sliku ili da ima neku slabost za koju nije ni znao. To nije dokaz i ne postoji nijedna međunarodna studija koja bi potvrdila da se virus promenio, postao virulentniji ili počeo više da napada mlade – kaže dr Delić.

Epidemiolog Zoran Radovanović ističe činjenicu da će, ukoliko virus nastavi da se širi, on preći i na starije sugrađane.

– Svakako je pitanje vremena kada će se virus preliti na populaciju starijih koja se inače jako čuva. Oni su vrlo oprezni, ali nije trebalo dopustiti da se epidemija toliko razmahne – smatra Radovanović.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More