Život Stefana Dečanskog i vredni rukopisi u Istorijskom muzeju

foto: youtube printscreen
186

U okviru izložbe „Kraljevi i svetitelji srpski“ u Istorijskom muzeju Srbije do kraja avgusta posetioci će imati priliku da vide kivot kralja Stefana Dečanskog, koji se iznosi pred javnost samo u posebnim prilikama i rukopise od izuzetnog značaja poput Sintagme Matije Vlastara, nastao u Zeti sredinom 15. veka, te Žitije Stefana Dečanskog sa službom Stefanu Dečanskom od Grigorija Camblaka iz 16. veka.

Navedeni predmeti će nakon toga biti vraćeni matičnoj instituciji – Muzeju Srpske pravoslavne crkve.

Izložba „Kraljevi i svetitelji srpski”, autorke Vanje Vuksan, biće otvorena do 20. novembra tekuće godine, a posetioci će i dalje moći da vide brojne dragocenosti koje svedoče o najznačajnijoj srpskoj srednjovekovnoj dinastiji Nemanjić i epohi koja joj je prethodila.

Među najvrednijim predmetima u Istorijskom muzeju Srbije je pečatnjak kneza Strojimira, vladara prednemanjićke epohe, deo kamenog trona cara Dušana iz manastira Studenica, parapetnu ploču iz Deževe, deo zbirke Muzeja „Ras” u Novom Pazaru, prvu Dečansku hrisovulju, osnivačku povelju manastira Dečani iz 1330. koja se čuva u Arhivu Srbije i mnoge druge značajne predmete.

Izložba „Kraljevi i svetitelji srpski” ima 12 tematskih celina koje opisuju prve dinastije prednemanjićkog doba, poreklo i postojbinu dinastije Nemanjić, simbolički i titularni karakter imena Stefan i Uroš, značaj patrona Svetog Stefana Prvomučenika za dinastiju, vladarske insignije Nemanjića, njihova stolna mesta, tj. vladarske dvorove, ulogu državnih sabora, kult vladara ratnika, dinastičku lozu Nemanjića, proces sticanja autokefalije, procvat zadužbinarstva, grobne crkve i svetost vladara.

Izložba obuhvata brojne originalne predmete, kopije i reprodukcije fresaka, ikona i relikvija, koje prikazuju bogatstvo i raznolikost sačuvanog materijalnog nasleđa države Stefana Nemanje i naslednika tokom dva veka vlasti i njihove izuzetne doprinose ne samo na državotvornim i crkvenotvornim poslovima nego i u oblastima prosvete, književnosti, arhitekture i zadužbinarstva, izrazito važnog za dinastiju, o čemu svedoče brojne crkve i manastiri, posebno Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, Gračanica i Sopoćani, koje je UNESKO uvrstio na listu svetske kulturne baštine.

Posetioci mogu da posete izložbu svakog dana, osim ponedeljka, u periodu od 12 do 20 časova.

Merama zdravstvene preventive, radi sprečavanja širenja virusa KOVID-19, predviđen je ograničen broj posetilaca i obavezno korišćenje zaštitne maske, uz održavanje fizičke distance.

Izložba se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, a uz podršku kompanije DDOR osiguranje.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More