Grenel u Beogradu: Ovo nisu samo reči na papiru, već poslovi za ljude koji ovde žive

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/
31

Specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel i šef DFC Adam Boler očekuju kontinuitet u realizaciji sporazuma iz Vašingtona, ističu da to nije partijska stvar, a Boler ističe da odgovara Kongresu, a ne administraciji predsednika Amerike, ko god on bio.

“Ono što ste videli je posvećenost vlade SAD”, naglasio je Grenel na pres konferenciji, upitan na koji način misli da će se obezbediti sprovođenje sporazum s obzirom na izbore u SAD.

Da je reč o posvećenosti vlade SAD, kaže Grenel, svedoči i činjenica da je u Beograd, samo dve nedelje nakon Vašingtonskog sporazuma, doputovala nikada veća delegacija SAD u poseti Srbiji, od doba Džimija Kartera, a možda i u celoj istoriji odnosa dve zemlje.

To, kaže Grenel, pokazuje punu pažnju koju vlada SAD posvećuje ovom regionu.

“Odajem priznanje i predsedniku Aleksandru Vučiću I premijerki Ani Brnabić, jer su posvećeni da duboko zarone u ovu materiju iz perspektive srpske strane ka tome šta može da se pokrene. Najvažnije su same komore I privatni sektor, što se tiče zamaha otvaranja ka mogućnostima privatnog sektora”, dodao je Grenel.

Podsetio je da je predsednik Donald Tramp autor vizije da se razgovori Beograda i Prištine prebace na ekonomsku normalizaciju.

.FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Rekao je da se radi o procesu koji će trajati 10 do 20 godina i čiji će se rezultati videti.

” Videćete da će se vrlo brzo otvoriti radna mesta. Biće to visoko plaćeni poslovi u energetici, ekologiji, infrastrukturi”, dodao je on.

Grenel je kazao da je ovo prilika da se mnogobrojni obrazovani Srbi u SAD i Evropi, nakon sticanja obrazovanja, vrate i pokrenu posao u svojoj domovini.

Izvršni direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adam Boler, na pitanje šta je ideja otvaranje kancelarije DFC u Beogradu i da li se radi o pilot projektu, rekao je da je kancelarija stalnog karaktera.

„Mi smo nova organizacija od oktobra. Nismo stranački vezani i ja sam Kongresu odgovoran. Uživam podršku Donalda Trampa jer je ideja investiranja u razvoj jedna od američkih vrednosti. To nije vrednost republikanaca ili demokrataka. Očekujemo apsolutni kontinuitet“, podvukao je on.

Boler je najavio da će danas biti predstavljena i osoba koja će biti na čelu kancelarije u Beogradu, a to je Amerikanac srpskog porekla.

„Pitanje lokalnih kancelarija predstavlja održivi korak ka investicijama. Mi smo ozbiljni i ovo je održiv pristup“, zaključio je on.

Grenel: Ovo nisu reči na papiru,već posao za ljude

Specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel poručio je da sporazum iz Vašingtona i dogovori danas postignuti u Beogradu nisu samo reči na papiru, već znače nove poslove za ljude koji žive u ovom regionu, nova radna mesta i razvoj privatnog sektora.

“Ne bismo bili ovde da nije predsednika Trampa, koji je verovao da nešto drugo može da se desi. Verovao je u to da može privreda da se stavi u prvi plan i akcenat na radna mesta. Data su obećanja narodu Srbije i hoćemo da nas smatrate odgovorim. Ovo nisu samo reči na papiru, već poslovi za ljude koji ovde žive”, poručio je Grenel i istakao da je to poruka za srpske građane.

Kako je rekao, predsednik i SAD veruju u snagu privatnog sektora, da način razmišljanja “spolja” doprinese da i vlada shvati na koji način privatni sektor može da “cveta”.

“Simbolika u političkim razgovorima nikada neće moći ljudima da plati kiriju, to radi privatni sektor”, rekao je Grenel.

Ono što je postignuto u Vašingtonu deluje i jeste veliko, istakao je Grenel.

“Simbolika jeste značajna, ali se tiče otvaranja radnih mesta. Neka nas narod Srbije smatra odgovornim da reči na papiru nisu dovoljne dok ne dođe do masovnog otvaranja radnh mesta, do ekonomskog razvoja i dok porodice ne počnu da ostaju u ovom regionu”, rekao je Grenel.

Boler:BG i PR se odlučili za narod, a ne politiku

IIzvršni direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adam Boler istakao je danas, posle sastanka u Ambasadi SAD sa predstavnicima Privrene komore Srbije i tzv. Kosova, da čestita na hrabrosti što su se Beograd i Priština “odlučili za narod, a ne za politiku”.

Boler je ukazao da je u Sbiju doputovao sa još pet drugih američkih agencija:

“U našoj delegaciji ovde je kompletna ekonomska moć američke vlade”, istakao je šef DFC.

Kazao je da ekonomska normalizacija znači investicije i otvaranje radnih mesta, mogućnost da se razmišlja kakva bi budućnost mogla biti, umesto da budemo blokirani u prošlosti.

Boler je istakao da ovo nije situacija da jedna zemlaj dobija, a druga gubi, već je u pitanju da svi imaju koristi i da ovo donosi novac ljudima.

On je podsetio da su SAD jedna do najsnažnijih zemalja u svetu pre svega zbog snage svog privatnog sektora.

“Ovaj region će rasti i stvarati neverovatne mogućnosti, a pokretač toga biće privatni sektor”, naglasio je Boler.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More