Treba izdržati do proleća! Treći korona talas biće najduži

Foto: Pixabay
172

Treći talas epidemije korona virusa već uveliko traje, a ono što nama nikako ne ide na ruku to je što dolazi hladno vreme, koje inače pogoduje virusu, a i to što ćemo sve više sedeti u zatvorenom prostoru, gde se virus brže i lakše širi. Zato je sada važno ponoviti jednu često zaboravljanu meru.

Ipak, u hladnim danima mi bismo dodali još jednu stvar koju često previdimo – upravo zvog hladnog vremena. U pitanju je provetravanje prostora.

Zimski meseci, sneg, vlažnost vazduha i zatvoren prostor pogoduju bržem širenju virusa.

O tome je nedavno za “Blic” govorila epidemiolog Sonja Novak.

– Počelo je hladno vreme, ljudi sada više borave u zatvorenim prostorijama, a to znači da se pod takvim okolnostima virus brzo širi. Virusu pogoduje ovakvo vreme, zato je veoma važno naglasiti da je neophodno provetravanje prostorija i poštovanje mera zaštite – kaže dr Novak.

Kako nalgađava, koliko god vam dosadilo da slušate savete za nošenje maski, verujte, to je jako važno.

– S druge strane, ne vidim razlog da se prave skupovi u zatvorenom ako to nije neophodno, zašto se okupljati u zatvorenim prostorijama ako se borimo sa virusom. Očekuje se da ovaj talas potraje negde do aprila, a kakvog će intenziteta biti, zavisi isključivo od ponašanja ljudi. Ne znam u čemu je problem i zašto je toliko teško poštovati mere i držati distancu – kaže dr Novak.

Lekari kažu da kad god možemo provetravamo zatvorene prostorije, najpogdonije bi bilo to činiti dva do tri puta na dan. Kako dalje objašnjava doktorka Novak, i jedno istraživanje u Nemačkoj ističe važnost ovoga.

 

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More