Srđa Janković: Sagledava se pooštravanje mera

Foto: PrintScreen/YouTube/Doktor Srđa Janković
35

Imunolog, član Kriznog štaba Srđa Janković potvrdio je za Tanjug da će sutra biti održana sednica Kriznog štaba, i naveo da se prati epidemiološka situacija u zemlji i da će se u skladu sa tim dalje reagovati, ali da se mere poput ograničenja kretanja sada ne razmatraju.

On je rekao da je jedna od mogućnosti da se uvede obavezan PCR test za ulazak u Srbiju, ali i istakao da će se više o tome znati nakon sutrašnjeg sastanka Kriznog štaba.

“U ovom trenutku još uvek nisu konkretne dodatne mere u razmatranju, ali mere će pratiti situaciju. Jedna od mogućnosti je da se uvede negativan PCR test za ulazak u Srbiju, ali koliko je realna ne mogu da kažem pre sastanka”, rekao je Janković.

Postoji mogućnost da se dodatno pogorša situacija

Postoji mogućnost da se dodatno pogorša epidemiološka situacija u Srbiji i mora se učiniti sve da se to ograniči, kaže imunolog Srđa Janković i ističe da je neophodno pridržavanje propisanih mera u borbi protiv kovida-19.

Janković navodi da su držanje distance, nošenje maske, ograničavanje okupljanja, dezinfekcija i higijena ključni da bi se prenošenje virusa sprečilo.

On je rekao da će se eventualno pooštravanje mera sagledati, te da je važno da se sa prvim simptomima jave lekaru i po potrebi urade testiranje na virus, napominjujući da asimptomatski slučajevi mogu da zaraze druge.

Janković je ukazao i da je teško proceniti koliki je udeo asimptomatskih slučajeva i dodao da ih je negde i deset puta više nego simptomatskih, ali i da to varira od populacije od populacije.

“Mislim da epidemija nije sinhronizovana, negde tinja, negde se razbuktava, takav je tok ove pandemije”, rekao je Janković, objašnjavajući razlike u broju zaraženih u zemljama regiona.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More