Predrag Kon: Srbija je jedna velika bolnica, za sve posledice direktno je odgovoran onaj ko organizuje trgovački Crni petak!

foto: Screenshot N1
93

“Efekte mera možemo očekivati nakon deset dana i to je nešto što je najkraće. Cela Srbija je sada jedna velika bolnica”, rekao je danas na konferenciji za meije Kriznog štaba u Palati Srbija pidemiolog Predrag Kon.

– U strukturi pozitinih se ističe Beograd, pa Novi Sad, Kragujevac, pa Niš – istakao je on i kazao da je reč o podacima za prošlu nedelju. Epidemiolog je naveo da je 922 korisnika socijalne zaštite zaraženo, dok je preko 500 radnika u tim ustanovama novoobolelo.

Doktorka Edita Stokić iz KC Vojvodina navela je da mora da istakne da je hospitalizovano 359 pacijenata što je od 7. marta najveći broj.

– Nikada u toku noći nije bilo toliko ambulantnih pregleda, niti je toliko hospitalizovano pacijenata u toku jednog dana. 23 pacijenta su na mehaničkoj ventilaciji, a drugi deo pacijenata leče se intenzivnom mehaničkom terapijom – kazala je ona i dodala da je u KC Vojvodine otvoreno najviše kovid centara.

Podsećamo, Vlada Srbije juče je i formalizovala odluku da se produži mera skraćenja radnog vremena do 18 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima, a prodavnicama i drugim maloprodajnim trgovinskim objektima do 21 čas. Iako je ova odluka bila oročena do 1. decembra, ali će po svoj prilici ostati i duže na snazi, bar do 15. decembra.

– Danas imamo veći broj novozaraženih nego juče. Jedna trećina je bila pozitivna od svih testiranih – kazala je direktorka instituta “Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović ranije danas.

Dr Jovanović je prokomentarisala nove mere koje je donela Vlada.

– Mi činimo sve, i ja zaista verujem u to. Ne samo ja, nego i moje kolege, jer samo ovakve mere mogu dati rezultati, samo presek kontakta može dovesti do prestanka zaražavanja – rekla je on.

Govoreći o današnjim rasprodajama u Srbiji u sklopu Crnog petka i gužvama koje su se stvorile ispred butika Kon je rekao da je tako nešto nemoguće zabraniti i opravdati.

-Onaj ko organizuje Crni petak direktno je odgovoran za moguće posledice. Da li je crni petak najvažniji u danu kad imate 57 mrtvih? Nemam lepe reči za Crni petak…, naveo je Kon.

Izvor Blic/Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More