Donja Gradina: “Teško je ne ostati nem nad ovim kostima, nabijenim plitko u zemlju” (FOTO)

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC
63

U Spomen području Donja Gradina danas se obeležava Dan sećanja na žrtve ustaških zločina u Jasenovcu i NDH.

Obeležavanju prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, predsednika Vlade RS Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, ministraka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, predstavnici jevrejske i romske zajednice.

Nakon intoniranja himni Srbije i RS, održan je parastos za sve žrtve ustaškog logora Jasenovac.

Zvaničnici su zatim položili vence na grobnom polju “Topole”.

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine i sloma NDH.

Prostirao se na 116 hektara, sa skoro 65.000 kvadratnih metara masovnih grobnica, a u njemu je, ubijeno 360.000 ljudi, uglavnom Srba.


Vučić položio venac za žrtve Jasenovca u Donjioj Gradini

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic poklonio se danas i položio venac žrtvama ustaškog terora u Jasenovcu, na grobnom polju “Topole” u Donjoj Gradini.

U Spomen području Donja Gradina danas se obeležava Dan sećanja na žrtve logora Jasenovca.

Venac su, sa predsednikom Vučićem položili ministri u Vladi Srbije Darija Kisić Tepavčević i Aleksandar Vulin.

Sećanje i priča o zločinu jedini je način da se taj zločin ne ponovi, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Donjoj Gradini i dodao da je upravo danas tamo – da pokaže poštovanje za žrtve, ali i da se stradanje Srba više ne ponovi.

“Teško je ne ostati nem nad ovim kostima nabijenim u plitku zemlju, ne osetiti nemoć nad zločinom nad celim jednim narodom i verom. Zločinom istrebljenja, sistemskim i konačnim, smišljenim zbog teorije tla i krvi i ubeđenja da neko ima pravo na život, a neko ne”, rekao je Vučić.

Podsetio je na reči Simona Vizentala, koji je, kaže, istoriju čovečanstva doživljavao kao istoriju zločina i, ubeđen da se istorija ponavlja, a sa njom i zločin, upozoravao da su sećanje i priča o zločinu jedini način da se spreči da se zločin ponovi.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

“I zato smo ovde danas, da ukažemo poštovanje stradalima ali i da se ne ponovi, nikada više”, rekao je Vučić

Da niko, kaže, više nikada ne izgovori kao fra Dionizije Juričev, šef verksog odseka ustaške vlade, pre 80 godina, koji je rekao da u NDH ne može niko više da živi osim Hrvata, i da je dao da se “očisti od pileta do straca”, jer nije greh ubiti ni dete od sedam godina, a da on sam nekad “tamani sve do kolevke”,

“Sve do kolevke bila je politika države koja je nastala i trajala na jednoj ideji – da Srba više ne bude. Tako masovan zločin zdušno ubijanje, oduševljenje kojim je pogrom sproveden, danas je teško shvatiti. Deluje kao strašna priča pred spavanje, kao nešto nemoguce, a – dogodilo se, ovde, u Jasenovcu, Jadovnu, Pagu, Prebilovcu…”, rekao je Vučić.

Podsetio je da tada, ubiti Srbina zvanično nije bio greh, već preka potreba.

Dodao je da svi oni koji su proterani, pobijeni ili pokršteni, nisu smeli da budu pripadnici Srpske pravoslavne vere, vecg “grčkoistočne”.

“Takva dehumanizacija nije nigde zabeležena, pa ni u Nemačkoj, gde su ubijani Jevreji, a ovde Jevreji, Romi, a najviše Srbi. Srbi ni mrtvi nisu mogli da budu Srbi”, istakao je predsednik Vučić.

Predsednik je naveo i da ne postoji izraz koji bi zdravoj svesti mogao da približi razmere, boje bol tog zločina, jer su današnji rečnici politički, birokratski, a odrednice se koriste ne zbog istine i sažaljenja, već zbog interesa dnevnih politika.

“Humanost je postala izgovor za novi zločin, činjenice su promenljive i prilagođavaju se. I zato, kada ovde kročim, jedino mogu da zanemim. Radije bih ćutao da ta ćutnja ne krije u sebi opasan zaborav”, rekao je Vučić i nastavio:

“Da nisu svi ćutali plašeći da se da spomenu zločin I njegove razmere. Da ta ćutnja nije bila zakon koji je zabranjivao imenovanja krivacai žrtava I da se ćutanje nije završilo 90-ih, još jednim fizičkim odstranjivanjem Srba iz nove Hrvatske u kojoj je stari san ostao isti – da će im biti bolje bez Srba”. Predsednik Vučić je poručio da ne smemo da pristanemo na ćutanje koje bi prozrokovalo nove logore i nove kosti.

“I zato sa ovog mesta još jednom poručujem – novi Jasenovci i nove Oluje neće se dogoditi našem narodu i to im danas poručuje mala, nevelika, ali ponosnija, snažnija i dostojanstvenija Srbja nego što je bila u prethodnih 30 godina”, naveo je Vučić.

Ističe da ne smemo da izgubimo sećanje, koje je jedna prepreka novim zločinima da se više nikada ponove.

“Ono je tu da opomene, ne nekog drugog nego nas same, šta i kako da zapamtimo i opristimo i živimo bez straha i vraćajući se stalno na događaje koji su nas obeležili”, kazao je Vučcić.

Foto: Instagram buducnostssrbije/printscreen

Takođe, naglasio je da su Srbi nacija koja je najviše stradala na ovim prostorima, ali da nam to niko neće priznati, ni u Evropu, regionu, niti svetu.

“Džaba brojevi i činjenice”, dodao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da mi moramo, sa naše strane, da osudimo zločine činjene u naše ime i da se po tome razlikujemo od licemera, kao i da je u tome naša snaga.

Vučić je poručio da očekujemo isto tako od drugih da osude zločine, zatim da mi ne smemo više nikada da ponovimo zločine nad bilo kim, ali i da moramo da sprečimo druge da ostvare takve zločine.

Kaže da je u sprskoj krvi ponovo rođena sprska nacija, da bude još jača i sposobinija da zakorači u budućnost.

Podseća da nema porodice u kozarskom kraju i zapadno od Drine koja nije stradala od ustaskog noža i dodaje da je i pored toga srpski narod preživeo na tom prostoru.

Vučić je rekao da je je u Kozarskoj Dubiti prvi mladić stasao za vojsku tek 1952. godine, pošto je sve što je bilo starije od 15 godina bilo pobijeno.

“Eto kakav je zločin počinjen nad našim narodom. Naš narod je, ipak, preživeo i zbog vas koji ste ovde ostavili kosti. Nikada vas nećemo zaboraviti niti dozovliti da se to ponovi. Živeće srpski narod uprkos svemu”, poručio je Vučić.

Osim zvaničnika Srbije, vence su položili i predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednica Srpske Željka Cvijanović.

Poštu stradalima odali su predstavnici romske i jevrejske zajednice, preživeli logoraši i njihovi potomci, predstavnici stranih ambasada, političkih stranaka iz RS.

Dodik: Finalizujemo projekat izgradnje Memorijalnog kompleksa

Predsedavajući i sprski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se finalizuje projekat izgradnje Memorijalnog centra u Donjoj Gradini, koji će čuvati sećanje na stradanje Srba u Jasenovcu.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Dodik je, nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa načelnicima četiri opštine, Kozarska Dubica, Kostajnica, Nevesinje i Drvar, rekao da je osim pomoći toj opštini, danas važna tema razgovora bio i Memorijalni kompleks u Donjoj Gradini, a s obzirom da je i povodo za posetu predsednika Srbije obeležavanja Dana sećanja na žrtve zločina-genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini.


Dodik je istakao da je stradanje Srba u Jasenovcu, teška i bolna tema, i kao što je kosovski zavet stari zavet za Srbe, tako je, ističe, jasenovački zavet novi zavet.

“Finalizujemo priču koja je dugo godina na čekanju, a to je izgradnja Memorijalnog kompleksa, koje bi trebalo da integriše sva mesta stradanja Srba i da se napravi mapa stradanja Srba, koja bi tu bila postavljena da je vide svi koji dolaze”, rekao je Dodik.

On je naveo da to do sada nije bilo sistemski uređeno, jer je stradanje Srba od ustaša na mnogim mestima bilo zanemarivano.

“Ta ustaška država nije nikakva takozvana država, to je država koju su formirali da bi ubijali Srbe. To su radili u Jasenovcu”, rekao je Dodik.

On je dodao da je Jasenovac bio živ pet meseci nakon oslobođenja Beograda, i da su tamo nesmetano vršeni zločini nad Srbima, a da tadašnje komunističke vlasti nisu preduzele nijedan korak da bi oslobodile Jasenovac.

“Jasenovac i nije oslobođen, on se samooslobođn od 100 logoraša koji su uspeli da izađu i koji svedoče o tome da je tamo život ipak pobedio”, rekao je Dodik.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More