Đorđević: Emigracija je pitanje svih pitanja, kako da opstanemo, zadržimo i vratimo mlade

Foto/Printscreen/You Tube
224

BEOGRAD – Prema podacima Organizacije za ekonomsku bezbednost i saradnju, Srbiju je od početka veka napustilo oko 654.000 ljudi, što znači da smo izgubili ceo Novi Sad i Niš. Najviše odlaze mladi između 15 i 24 godine, piše rts.rs.

Ministar rada Zoran Đorđević kaže za RTS da su emigracije “pitanje svih pitanja“ – kako da opstanemo, zadržimo i vratimo mlade.

Država Srbija planira da formiranjem Koordinacionog tela za ekonomske migracije zaustavi masovni odlazak iz zemlje. Danas će se održati prvi sastanak tima.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da su u timu akademici, univerzitetski profesori, ali i eksperti koji se bave ekonomskim migracijama, kao i sindikati i unije poslodavaca i privrednici.
Vlada će, ističe, tom Koordinacionom telu dati logistiku kako bi se uradili studija, strategija i akcioni plan.

„Ovo je pitanje svih pitanja – kako da opstanemo, zadržimo i vratimo mlade“, naveo je Đorđević.

RTS navodi da nemačka Savezna služba za migracije procenjuje da se za protekle dve godine iz Srbije u Nemačku iselilo više od 51.000 ljudi, a u prvoj polovini 2018. gotovo 19.000 radnika iz Srbije imalo je dozvolu boravka u Nemačkoj, što je 2.000 više nego u istom periodu prethodne godine, prenosi Tanjug.

Đorđević je upozorio da bismo dodatni problem mogli da imamo u budućnosti, kada Srbija uđe u EU, i to u vidu nekontrolisaog odliva građana u pojedine države članice.

„Od 2014. radimo ozbiljno po svim segmentima. Zatečeno stanje nije bilo dobro, ali kada su reforme pokazale rezultate, stekli su se uslovi da formiramo tim, imamo podlogu koju možemo da im damo kako bi nam rekli šta da uradimo“, zaključio je ministar rada.

Izvor Infobrif,RTS,Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More