Bratstvo svetog Jovana školuje mlade Srbe i pravoslavce

Foto: Privatna arhiva, Stevan Filipović sa novim stipendistima
478

U Skandinaviji danas živi i radi oko 170.000 Srba i drugih pravoslavaca, koji se okupljaju u najvećoj organizaciji Bratstvu svetog Jovana. Osnovano je da čuva i razvija tradiciju pravoslavnih zemalja i naroda na severu Evrope. Upravo ovih dana Bratstvo je objavilo knjigu “Verni sebi i precima”, autora profesora Duška Topalovića, koja je kao udžbenik namenjena deci, čiji su roditelji iz Srbije, makedonije, BiH, Bugarske i Rusije u dijaspori.

Potom je uprava ove organizacije donela odluku o otvaranju ogranaka u Malmeu i Geteborgu. I o proširenju Fonda stipendija za mlade studente na kandidate koji se bave kulturom i uetnošću.
“ Bratsvo sveti Jovan je osnovana 2013. godine u Stokholmu na inicijativu grupe uglednih ljudi. Među njima su bili Goran Popov, Dragan Parezanović, Jovica Andonov i Dragan Živković. Ponosni smo što u kontinuitetu brinemo o mladim naraštajima, naročito kroz Fond stipendija, kojim dajemo podršku tokom studija i društveno ih aktiviramo da budu patriote i dobrotvori. Ovogodišnje stipendije, sedme po redu, dodeljene su Jani Petrović, Jeleni Mišić, Filipu Stojanovskom i Ani Anastasov”, otkrio nam je predsednik Stevan Filipović i predstavio laureate.

Hram Bratstva svetog Jovana u Stokholmu

Jana Petrović se od malena pitala zbog čega se neke stvari u prirodi dešavaju i gde se nalazi njihovo poreklo i ishodište. Master rad “Detektovanje RF proboja primenom balansiranog kapacitivnog mosta” odbranila je na Instituta za fiziku u Beogradu. Doktorske studije je potom nastavila na Instututu za fiziku na Kraljevskom tehničkom univerzitetu (KTH) u Stokholmu. Tu trenutno radi na projektu “Detector development for nuclear safeguards and security” u diviziji za nuklearnu fiziku. Tokom celog svog školovanja Jana Petrović je pokazivala najbolje uspehe. Aktivan je član više strukovnih udruženja.
Jelena Mišić je diplomirala je na Biološkom Fakultetu u Beogradu s čistom desetkom. Oduvek je pokazivala interesovanje za nauku. Svesna izazova koje moderna nauka stavljaja pred svakog mladog istraživača ima želju i ambiciju da ide u korak sa svim novim naučnim trendovim na globalnom nivou. Master studije iz oblasti mitohondrijalne biologije odbranila je na Max Planck Institutu za biologiju starenja u Nemačkoj. Trenutno radi doktorat iz iste oblasti na Karolinskom institutu u Stokholmu.

Filip Stojanovski mladi genije,19-godišnjak koji studira arhitekturu na Univerzitetu u Lundu. Komisija je Filipu dodelila stipendiju zbog veoma dobrih akademskih rezultata. Rado prihvata nove akademske izazove i cilj mu je da postane arhitekta svetskog renomea. Za sebe kaže da mu je važan moralan život, da se razvija kao ličnost i da pomaže drugim ljudima.

I Ana Anastasov, inženjer zvuka i kompozitor. Diplomirala je na Odseku za snimanje i dizajn zvuka Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu. Trenutno se nalazi na master studijama na Fakultetu muzike i drame u Geteborgu.

Dodela stipendija Jani, Jeleni i Ani za 2021. godinu Foto: Privatna arhiva

“Tokom studija u otadžbini Ana Anastasov delovala je kao student demonstrator na matičnom fakultetu i ujedno vodila edukativne programe u okviru Kolarčevog borda mladih. Njena kompozicija “Exolvuntur” prošle godine je izdata na komplilaciji “Piano Sky # 2”. Za svoja umetnička ostvarenja Ana je više puta nagrađivana kako u Srbiji tako i u inostranstvu. Ova stipendija je prva namenjena studentima i stvaraocima u umetnosti”, predstavlja nam talentovane pravoslavne akademce predsednik Stevan Filipović.

Ove godine korone komisija za dodelu stipendija je radila u sastavu Dušan Topalović, Marko Babović, Mišo Kmetovski, Saša Farkaš i Stevan Filipović, koji je već godinama glavni selektor mladih talenata. Filipović je rođen u Beogradu (1970), gde je završio OŠ “Jelena Ćetkovic” sa Vukovom diplomom i Šestu beogradsku gimnaziju kao učenik generacije. Višestruki pobednik opštinskih takmičenja u fizici i matematici. Diplomirao elektortehniku na BU (1994).

Radio u velikoj projektanskoj firmi “Energoprojektu” (1995) i filijali kompanije “Erikson” (1997) u Beogradu. Proglašen je za menadžera 2000. godine u Srbiji i Crnoj Gori. Preselio se u Švedsku (2000) i radio kao menadžer globalnog tima „Eriksona“ u Španiji, SAD, Švajcarskoj. Član je SPC. Živi u Stokholmu. Posebno je ponosan na stipendije iz Fonda dr Jovana i dr Aleksandre Antonić iz Švedske, koje Bratstvo dodeljuje doktorantima iz Srbije i drugih zemalja.

“ Ovogodišnja doktorantska stipendija je dodeljena Tamari Nikolić Turnić sa Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, za oblast tromboze i hemostaze. Tamara je objavila više od 25 radova u međunarodnim publikacijama . Član je Međunarodne akademije Kardiovaskularnih nauka i doktorant na Karolinska univerzitetu u Švedskoj”, rekao nam je predsednik Filipović.
Zbog pandemije korona virusa Bratstvo sveti Jovan je prošle i ove godine izostavilo svečanosti povodom slave 20. januara i povodom dodela stipenda. Mnogi satsanci članova su održavani preko Zoom i Teams plarformi.
“najvažnija aktivnost nam je bila proširenje članstva, na zahtev mnogih pravoslavnih ljudi u Skandinaviji. Otvorili smo ogranke u Malmeu i Getebrogu, koje vode Slobodan Kutlevski i Dean Stojanovski. Projekat proširenja Bratstva sveti Jovan na celu Skandinaviju je odložen zbog pandemije”, kaže Stevan Filipović.
Obaveštava nas da je Bratsvo aktivno na programu “Odnose naših država prave ljudi”, o istorijskim ličnostima koje su stvarale istoriju odnosa Srbije i Švedske, Švedske i Balkana. U saradnji sa Ministarstvom republike Srbije planiraju da rade projekat za sufinansiranje ” Sreten Adžić i nejgova ćerka Igumanija Ana”. Sreten Adžić je ko državni službenik boravio u Švedskoj u 19. veku i trudio se da sva najbolja iskustva prenese u Srbiju, dok je njegov ćerka bila veliki dobročinitelj pre zamonasenja i kasnije kao igumanija manastira Vračevšnica. Bratsvo je upravo u pregovorima s ajednim velikim ševedskim fudbalskim kluboma da zajedno održe Turnir u malom fudbalu.

 

“ I danas i u vreme kada smo osnovali Beratstvo sveog Jovana”, suština našeg rada rada su vera, bratstvo, sloboda i tradicija. Te vrednosti iskazujemo kroz doprinos zajednici u kojoj živimo , kao i kroz lično moralnog uzdizanje. Kroz Bratstvo naši članovi nalaze i unutrašnji mir i okreću se univerzalnoj istini i mudrosti. To se reflektuje kroz aktivnosti koje mi kao Bratstvo, ali i kao pojedinci pruzimaamo iz humanitarnog ili filantropskog karaktera. Došlo je vreme da mi sami projektujemo našu budućnost u Švedskoj i Skandinaviji”, istakao je na kraju razvovora predsednik Stevan Filipović.

Marko Lopušina

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More