Još nisu punoletni, a svoje proizvode izvoze u inostranstvo (FOTO)

foto:youtube/printscreen
48

Da i mladi ljudi, tek srednjoškolci, mogu da budu uspešni preduzetnici, dokazali su učenici Ekonomske škole u Nišu.

Osnovali su preduzeće Organik pre četiri godine u kome su oni rukovodioci i marketing agenti i sve rade sami – od dizajna do gotovog proizvoda.

Tamara, Jana i Miljana imaju samo 16 godina. Uspešno poslovanje dovelo ih je i do nemačkog tržišta, a zarada olakšala Đačke dane. Od prvog do poslednjeg koraka u proizvodnji čajeva, učenici sve rade sami.

“Imamo šest vrsta čajeva, biljke se beru na planinama Stara, Suva, Jastrebac, suše i pakuju”, kaže Jana Cekić.

Osušeni čaj mere, stavljaju u kesu i pakuju. Interesantno, učenici sami osmišljavaju dizajn pakovanja.

“Kreativno je, stičemo znanja iz oblasti preduzetništva, što će nama ekonimistima biti od velike važnosti” objašnjava Antonio Pavlović, učenik Ekonomske škole, menadžer nabavke

Uz čajeve, đaci proizvode i džemove i slatko. Svi proizvodi imaju organski međunarodni sertifikat, pa ih, osim u Srbiji, ima i u prodavnicama zdrave hrane u Nemačkoj. I kao i svaka uspešna kompanija, i ova ima profit koji su učenici znali pametno da iskoriste.

“Od 2014. funkcionišu učeničke kompanije u školi, ove godine imamo dve nove. Suština je da ono što nauče na časovima, ovde primene i stvaramo potencijal za uspešne preduzetnike i privrednike” priča Bratislav Vasić, mentor, profesor ekonomske grupe predmeta.

 

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More