Upravni sud doneo odluku u vezi izgradnje gondole na Kalemegdanu

Foto: Beoinfo
246

Upravni sud u Beogradu je 19. aprila doneo rešenje kojim se nalaže zaustavljanje radova na projektu gondola na Kalemegdanu do donošenja konačnog rešenja o zakonitosti građevinske dozvole koju je za pripremne radove izdalo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, tvrde na sajtu RERI.

Upravni sud je zaključio da je zahtev Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) za odlaganje izvršenja rešenja osnovan te da bi izvođenje radova na Kalemegdanu moglo da ima nenadoknadive posledice po kulturno dobro – Kalemegdansku tvrđavu i životnu sredinu. Prema zaključku Upravnog suda, izvršenjem rešenja o građevinskoj dozvoli bila bi naneta šteta širim interesima javnosti koja bi se teško mogla nadoknaditi.

Prema rešenju Upravnog suda radovi na Kalemegdanu ne smeju biti nastavljeni dok sud ne donese konačnu odluku o zakonitosti građevinske dozvole.

Društvene mreže „gore“ zbog onoga što se od jutros dešava na Ušću (FOTO+VIDEO)

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je 1. aprila izdalo rešenje o građevinskoj dozvoli kojom se odobravaju pripremni radovi na Kalemegdanu, na kat. parceli 64/17, na području Beogradske tvrđave i arheološkog nalazišta „Antički Singidunum“. Pripremni radovi uključuju i iskop zemlje i pobadanje betonskih šipova. Prethodno je na istoj parceli, bez izdate građevinske dozvole, posečeno drvo koje je predstavljalo simbol Kalemegdana.

Udruženje za zaštitu prava na životnu sredinu – RERI, podnelo je 17. aprila tužbu Upravnom sudu, zahtevajući da se građevinska dozvola za izvođenje pripremnih radova poništi kao nezakonita, a da se pripremni radovi hitno zaustave.

Zbog neregularnosti u procesu planiranja izgradnje gondole Evropa Nostra Srbija je uputila apel Ministarstvu kulture i informisanja da pokrene proceduru za stavljanje van snage Plana detaljne regulacije, i donese privremenu meru za odlaganje svih radova na izgradnji gondole.

RERI je 2. aprila na konferenciji za medije obavestio javnost o nalazima koji ukazuju na nezakonitosti koje prate projekat izgradnje gondole Kalemegdan-Ušće.

Odluka Upravnog suda pokazuje da vladavina prava u Srbiji i dalje postoji te da borba za zaštitu životne sredine i javnog interesa pravnim sredstvima daje rezultate.  RERI ponovo poziva nadležne organa, a posebno Ministarstvo građevinarstva, Ministarstvo turizma i telekomunikacija, Grad Beograd i JP „Skijališta Srbije“ da poštuju zakone i obustave sve aktivnosti na izgradnji gondole koje nanosi trajnu štetu javnom interesu.

Saopštenje za medije Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i zaštitu životne sredine možete preuzeti ovde

Pored 14.000 građana i evropska organizacija se uključila u borbu protiv gondole na Kalemegdanu


Zaštita životne sredine podrazumeva skup različitih postupaka i mera koji sprečavaju njeno ugrožavanje i zagađenje. Najdelotvornije oruđe za postizanje tih ciljeva jesu pravo i zakon, a kroz njihovo sprovođenje i adekvatnu primenu ti ciljevi postaju dostižni i ostvarivi.
Stoga RERI nastoji da zainteresovanim licima omogući njihovo bolje razumevanje, a donosiocima odluka pomogne u procesu poboljšanja i daljeg razvoja propisa u ovoj oblasti i njihovog daljeg usklađivanja sa tekovinama prava EU.

Pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju predstavlja ustavom zagarantovano pravo svakog građanina. Našim radom i posvešćenošću želimo da pozitivno delujemo na svet oko nas.
Zdrava životna sredina je osnov za očuvanje ljudske egzistencije i zdravog i kontinuiranog razvoja društva.
RERI nastoji da bude aktivni učesnik u tom procesu.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More