Lekari Mejo klinike iz SAD gosti Beograda 

Foto: Beoinfo
435

BEOGRAD – Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić ugostio je u Starom dvoru lekare Mejo klinike, duži niz godina jedne od najboljih klinika u SAD u većini medicinskih oblasti.

“Dolazak stručnjaka Mejo klinike u Beograd je dokaz da naš zdravstveni sistem ima sve bolju poziciju u svetu, kao i da je u prethodnim godinama Ministarstvo zdravlja uradilo puno po tom pitanju”, rekao je Radojičić.

On je podsetio da je Beograd pre samo nedelju dana bio domaćin 20. Kongresa Evropskog udruženja dečjih hirurga i pohvalio Ministarstvo zdravlja koje, kako je istakao, unapređuje zdravstevni sistem u našoj zemlji, saopštio je Beoinfo.

Foto: Beoinfo

“Kao doktoru i gradonačelniku znače mi ovakve stvari, jer znam koliko je važno da eksperti iz čitavog sveta dolaze u Beograd i razmenjuju iskustva sa našim stručnjacima, jer će od toga Beograđani imati direktnu korist kroz kvalitetnije zdravstvene usluge”, rekao je Radojičić.

Delegaciju Mejo klinike činili su naučnik u oblasti starenja Džejms Kirkland, profesor na Mejo univerzitetu Suzan Norbi, vođa programa iz oblasti dijabetesa na nacionalnom institutu za zdravlje u Vašingtonu Kristina Marić-Bikan, endokrinolog i profesor Adrijan Vela, nefrolog i istraživač Jasmina Kraici, kao i profesor interne medicine Geri Švarc.

Gošće gradonačelnika bila su i Vesna Garović, srpska doktorka koja radi na Mejo klinici kao profesor interne medicine, šef istraživanja na nefrologiji i direktor kliničkih studija za internu medicinu, kao i Nataša Milić profesorka medicinske statistike na Medicinskom fakultetu u Beogradu i dugogodišnji istraživač-saradnik Mejo klinike.

Foto: Beoinfo

Gradonačelnik je zahvalio Vesni Garović i Nataši Milić jer, kako je rekao, njihov predan rad doprineo je produbljivanju saradnje Medicinskog fakulteta u Beogradu i Mejo klinike, prvenstveno kada je u pitanju oblast istraživanja preeklampsije.

On je podsetio da je saradnja rezultirala velikim brojem kliničkih studija koje su unapredile lečenje u oblasti ženskog zdravlja.

“Gospođe Garović i Milić dokazuju da Srbija ima stručnjake u oblasti medicine koji su cenjeni u svetu i koji u najboljim klinikama ostvaruju značajne rezultate”, ocenio je Radojičić.

Gradonačelnik je sa gostima razgovarao i o načinu na koji gradske vlasti širom sveta vode računa o zdravlju sugrađana, naročito u urbanističkom smislu. Bilo je govora i o proširenju mreže biciklističkih staza, povećanju broja zelenih površina i korišćenju električnih autobusa.

Radojičić je istakao da Beograd ide u tom pravcu i podsetio na njegovu viziju Beograda kao pametnog i zelenog grada, ali i na projekte koji su uveliko u toku, poput proširenja pešačke zone, promene saobraćajne hijerarhije i davanju prednosti pešacima u odnosu na automobile i spuštanju Beograda na reke, što će pozitivno uticati na životnu sredinu.

On je goste iz Mejo klinike upoznao i sa projektom „Gradovi koji menjaju dijabetes”.

“Tim programom ćemo po ugledu, ali i u saradnji sa drugim metropolama, napraviti više parkova i šetališta, kao i prostora za sportske aktivnosti. Sa druge strane, zajedno sa Ministarstvom zdravlja i ekspertima Kliničkog centra Srbije, Univerziteta, ali i lekarima koji rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kroz savetovališta ćemo se baviti prevencijom i podizanjem svesti stanovništva o ovom problemu”, dodao je Radojičić.

Beograd: Otvorena konferencija srpske medicinske dijaspore (FOTO)

Lekari Mejo klinike došli su u Beograd kako bi prisustvovali kongresu medicinske dijaspore koji se održava pod pokroviteljstvom princeze Katarine, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Srpske lekarske komore i Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More