Upoznajte Mladena: On je jedini samuraj ne samo u Srbiji, već i na Balkanu (FOTO)

Printscreen RTS.RS
218

Samuraji su bili privilegovana plemićka vojnička kasta feudalnog Japana do revolucije 1868. godine. Čast je bila centar života samuraja, a u to vreme jedini su imali prezime i oružje. I Srbija ima svog samuraja: obučen u kimono, sa katanom u rukama, u svom klubu vežba Mladen Burazerović, jedini samuraj ne samo u lozničkom kraju, nego na čitavom Balkanu. Ispunio je dečačke snove i sledi bušido kodeks, odnosno „put ratnika“ radeći i živeći u skladu sa onim što se očekuje od samuraja bez obzira na to gde se nalazi, piše rts.rs.

Mladen Burazerović iz Loznice završio je dva fakulteta, Medicinski fakultet i Fakultet za fizičku kulturu, govori više stranih jezika, a dosta voli japanske borilačke veštine.

Printscreen RTS.RS

Dobio je zvanje samuraja i prvi je i jedini samuraj u Srbiji i regionu. Mladim Lozničanima približava ovu plemenitu veštinu.

„Inače sam iz Beograda, ali rodom iz Loznice, i pre dve godine sam odlučio da se preselim u svoj rodni kraj. Loznica je za mene jedan jako lep i mali grad, miran i dosta drugačiji od Beograda“, počinje svoju priču Mladen dodajući da je pre tri godine promovisan u zvanje samuraja.

Njegove veštine ocenio je Masaši Jokojama, veliki samuraj iz Japana, a na preporuku Alfonsa Toregrose iz Italije koji ima zvanje kapetan samuraja.

Printscreen RTS.RS

Alfonso kaže da mu se Srbija sviđa mnogo, da je narod divan i da se on pomalo oseća kao Srbin.

„Promocijom u prvog samuraja Srbije postao sam i jedini samuraj u regionu, jer trenutno na ovim prostorima nema nikoga sa ovim zvanjem. U pitanju je počasna titula, kao što je doktor nauka. Da bi neko postao samuraj treba da se bavi japanskim tradicionalnim borilačkim veštinama, dakle ne novijim veštinama koje su okrenute sportu i takmičenju, kao što je danas moderni karate, nego izvorni, stari karate gde se radi na usavršavanju veštine“, objašnjava Mladen.

Svoje znanje Burazerović prenosi i na mlade Lozničane.

Printscreen RTS.RS

„Moja ciljna populacija jesu deca jer sam i u Beogradu radio nekih osam godina sa decom kroz klubove koje sam tamo vodio. Lozničani su zainteresovani za japansku i kulturu i borilačke veštine jer one zastupaju vrednosti koje nisu danas mnogo popularne u društvu i ljudi to prepoznaju“, ističe srpski samuraj.

Prema njegovim rečima, važno je decu učiti da, pre svega, budu dobri ljudi, a tek nakon toga kvalitetima koje su posedovali samuraji, a tek onda veštinama kojima su oni vladali.

Izvor rts.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More