Sada je i zvanično! Evo koliko će biti visok spomenik Stefanu Nemanji u Beogradu!

Vikipedija
91

Spomenik Stefanu Nemanji, koji bi od od proleća naredne godine trebalo da krasi rekonstruisani Savski trg u Beogradu, biće, prema najavama generalnog sekretara predsednika Srbije Nikole Selakovića, visok 23,5 metara, piše Blic.

Podsetimo, prethodnih godina bilo je dosta nagađanja i dilema oko visine ovog spomenika pošto se prvo spominjala visina od 15, a onda od čak 28 metara, da bi sada stigla zvanična potvrda i to direktno iz ateljea ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova u Moskvi, gde je uveliko u toku izrada monumentalnog spomen obeležja.

Kako bismo dočarali visinu spomenika Stefana Nemanje, možda je najbolje uporediti ga sa simbolom Beograda, “Pobednikom” na Kalemegdanu. Naime, bronzana figura je visoka samo 4,25 мetra, a kompletan “Pobednik” od zemlje pa do vrha “samo” 17,25 metara.

Na drugoj strani, spomenik Knezu Mihailu na Trgu republike, sa sve postamentom i figurom dostigao je samo 11 metara visine, duplo manje od budućeg spomen obeležja Stefanu Nemanji na Savskom trgu, ispred zgrade bivše Glavne železničke stanice.

Za sada niko sa sigurnošću ne može da kaže na kojem će se tačno mestu naći spomenik. Naime, prema prvobitnim rešenjima on je trebalo da bude u središnjici trga, sa direktnim pogledom na Nemanjinu ulicu i Trg Slaviju. Međutim, poslednja arhitektonska rešenja usvojena od strane Grada Beograda, spomenik su pomerili u stranu i približili ga dodatno zgradi bivše Glavne železničke stanice.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More