Premijerka Srbije sa partnerkom na Paradi ponosa: Naše društvo postaje tolerantnije (FOTO)

Aba Brnabić je istakla da je ovo dan kada se ponovo šalju poruke ljubavi, mira i tolerancije, onih vrednosti koje u našoj zemlji treba čuvati i promovisati.

Foto:FOTO TANJUG / ANDRIJA VUKELIC
426

Organizacija Parade ponosa važna je za Srbiju, poručila je danas premijerka Ana Brnabić i dodala da je to dan kada se ponovo šalju poruke ljubavi, mira i tolerancije, onih vrednosti koje u našoj zemlji treba čuvati i promovisati.

“Mislim da se Srbija kreće u pravom smeru i da naše društvo postaje tolerantnije”, ocenila je Brnabić uoči početka Parade ponosa.

Prema njenim rečima, i dalje postoji mnogo problema sa kojima se pripadnici LGBT populacije susreću i svakim danom ih svi pomalo rešavamo.

“I ovaj Prajd služi podizanju svesti i građenju tolerancije. Meni je važno da se o ljudskim pravima govori svakog dana, a danas na prvom mestu govorimo o pravima LGBT populacije”, rekla je Brnabić i dodala da ne smemo da živimo u društvu u kojem se ljudi dele politički, po seksualnoj orijentaciji, veri…

Upitana o incidentima tokom karavana Prajda u Novom Pazaru i Valjevu, Brnabić je kazala da je svaki početak težak, a da je najbolji put borbe za prava LGBT zajednice pokazan u Beogradu.

“Svake godine je sve lakše i lakše je kada imate vladu koja obezbeđuje da svi imaju jednake uslove”, rekla je Brnabić.

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Na pitanje da li će zakon o registrovanom partnerstvu i o rodnom identitetu koji traže priipadnici LGBT biti usvojen, premijerka je kazala da je za donošenje bilo kog zakona potrebna većina u parlamentu i podsetila da su o tom zakonu govorili i dok je ona bila ministar državne uprave i lokalne samouprave.

Kaže da je država sa nevladinim organizacijama radila i nacrt zakona o registrovanom partnerstvu.

“Za Srbiju i za mene kao predsednicu vlade je važno da te zakone nisam ja potezala, jer ja nisam premijerka LGBT populacije, već pripadnica LGBT, a premijerka sam svih građana i borim se za prava svih”, rekla je Brnabić.

Ona ističe da je posebno važno što nije krila i što je od početka priznala da je lezbijka i kaže da je i pre nje, i u vreme demokrata, u vlasti bilo pripadnika LGBT, ali da se u to vreme nisu borili za njihova prava, dok ti isti, dodaje ona, njoj prigovaraju da ne radi dovoljno za LGBT zajednicu.

Na beogradskoj Paradi ponosa pojavio se i američki ambasador Kajl Skat.

Foto:Tanjug/Andrija Vukelić
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More