Završena najstarija kulturna manifestacija u Srbiji, Vukov sabor: Čuvati jezik, kulturu i pismo! (FOTO+VIDEO)

Ove godine u ulozi počasnog besednika našao se reditelj Emir Kusturica koji je poručio da ne smemo dozvoliti da sprski jezik postane žrtva engleskog.

Foto:Printscreen/Youtube
284

Najstarija kulturna manifestavija u našoj zemlji, 86. Vukov sabor u Tršiću završen je posle sedam dana uz poruku da se snaga jednog naroda meri time u kojoj meri čuva svoju kulturu, jezik i pismo.

“Svako prostiranje prepoznatljivih ideja ovog jezikoslovca preko slavisticara širom sveta daje nam veću snagu, jer tako i naša Loznica i Srbija postaje bolja, znacajnija i prepoznatljivija”, rekao je Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice, prenosi RTS.

View this post on Instagram

#tršić #vukovsabor #vukovsabor2019

A post shared by Botanicus prirodni preparati (@botanicus.loznica) on

 

Ove godine u ulozi počasnog besednika našao se reditelj Emir Kusturica koji je poručio da ne smemo dozvoliti da sprski jezik postane žrtva engleskog.

Kusturica je ocenio da je Vukov sabor manifestacija od velikog znacaja, a spas jezika vidi u literaturi.

“Ipak ce literatura, imamo dobre pisce, biti ta koja ce u budućnosti biti presudna za pamcenje koje se odvija na osnovi dostignuća Vuka Karadžica”, istakao je Kusturica.

 

Vukova dostignuća u očuvanju nacionalnog identiteta su nemerljiva, zbog čega od 1933. godine njegov zavičaj čuva zaostavštinu, prenosi je na nove generacije, ali i na one koji sprski jezik šire po svetu.

Tokom sedam dana saboravonja u Tršicu, Loznici i Beogradu, održano je više od dvadeset različitih programa koji su, osim spskog jezika, bili posvećeni i obeležavanju osam vekova autokefanosti Srpske pravoslavne crkve.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More