Srpska glumica puni 101 godinu uz priznanje “Mali princ”, otkriva zanimljive detalje iz druženja sa Desankom Maksimović

Foto: wikipedia
462

BEOGRAD – Međunarodni festival pozorišta za decu, čije se 26. izdanje održava od 22. do 27. septembra u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, dodeliće Nagradu za životno delo “Mali princ” glumici Branki Veselinović i piscu Ranku Risojeviću, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, najavili su danas organizatori.

Legendarna glumica Branka Veselinović danas punu 101. godinu.

Kada smo je prošle godine posetili u njenoj kući, gde smo slavili njen 100. rođendan, razgovarali smo o njenom životu, karijeri, glumcima sa kojima je delila scene, njenom Mlađi, ali i ljudima koje je upoznavala priređivajući brojne humanitarne akcije za pomoć bolesnima, starima, napuštenima, piše Nedeljnik.

Tada nam je ispričala kako je upoznala čuvenu srpsku pesnikinju Desanku Maksimović i kako ju je naterala da prvi put sedne u avion, iako je do tada imala strah od letenja.

“Ja sam bila drugarica sa Desankom Maksimović, bile smo na ‘ti’, jer je ona tako htela. Kada sam ja došla u Beograd, ona je već bila poznati pesnik. Lepo je govorila ruski, a ja sam kasnije bila i članica Diplomatskog kora žena, i često smo imale priliku da se viđamo na raznim prijemima. Uvek sam joj govorila: kad god mogu, ja stanem pored Desanke Maksimović.

Nije to bilo dodvoravanje, nego moja istinska radost. Ona je bila dosta svoja, ali je vremenom navikla na mene. Uvek bih je pitala da je zagrlim, mada ona nije volela preteranu bliskost. Sretali smo se kasnije u beogradskim školama, jer sam ja davala dečje programe, kao i ona.

Tako smo jednom imale priliku da idemo za Ameriku, a ona pre toga nije nikada letela avionom. Ja sam je ubedila, i to je bio njen prvi let u životu. Ostale smo pet, šest dana i zabavljale srpsku decu. Posle tog putovanja sam doživela da i ona meni kaže: ‘E, volim i ja sada da sedim pored Branke.’ Mira Alečković je bila malo ljubomorna na mene zbog tog druženja. I danas, kada se srećem sa decom, prenesem im Desankinu poruku: ‘Ja ću biti gore sa mojim crnim šeširom, a ti Branka, kad budeš sa decom, ja ću da im mašem.’ Kad god se družim sa dečicom, ja im kažem da pogledaju u nebo, jer će videti Desanku kako im maše šeširom. Ona se zagledaju i dugo aplaudiraju. Pa, sad bih zaplakala”, ispričala nam je Branka Veselinović.

Branka Veselinoviće je glumački vek provela u pozorištu.  Šezdesetpet godina igrala je u teatru, najpre kratko u Umetničkom i Narodnom pozorištu, a skoro čitav radni vek provela je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Ubraja se među njegove osnivače uz supruga, takođe glumca i prevodioca Mlađu Veselinovića, Miru Stupicu, Mariju Crnobori, Kapitalinu Erić i reditelja Bojana Stupicu.

Publika će je, ipak, upamtiti kao jednu od članica veselog i duhovitog tandema emisije “Veselo veče” Radio Beograda, u kojoj je igrala sa Mijom i Čkaljom.

Za glumačka ostvaranja dobila je i mnoge nagrade: Nušićevu nagradu za životno delo, Sterijinu, Vukovu nagradu. Dobitnica je i Nacionalnog prizanja za vrhunski doprinos kulturi.

Nebrojane su institucije, ljudi, deca kojima je Branka, zajedno sa svojim suprugom, nesebično pomagala, što zajedničkom ušteđevinom, što putem humanitarnih akcija koje i danas priređuje.

Branka Veselinović je srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica. Najstarija je srpska glumica i zvezda jugoslovenskog filma, sa svojom 101 godinom života i 81 godinom glumačke karijere.

Glumila je u više od 100 predstava u pozorištu, te više od 50 televizijskih serija i filmova.

Igrala je u prvoj predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta 3. aprila 1948. u komadu “Kralj Betajnove”.

U Beogradu je nastupala u Umetničkom (1940-1942), Narodnom (1944-1947) i Jugoslovenskom dramskom pozorištu (1947-1978), kao i u Ateljeu 212.

U svojoj matičnoj kući, Jugoslovenskom dramskom pozorištu odigrala je preko četrdeset uloga. Za ulogu Gine u Nušićevoj „Ožalošćenoj porodici“ dobila je “Sterijinu nagradu” 1964.

Branka Veselinović je od 1980. četiri godine bila ambasador UNICEF-a i dobitnica još mnogo priznanja za svoj glumački i humanitarni rad, kao što su Orden rada sa zlatnim vencem, Nušićeva nagrada za životno delo, Vukova nagrada i mnoge druge.

Ranko Risojević (1943) je pesnik, prozaista, dramski pisac, esejista, istoričar matematike, prevodilac i kulturni radnik.

Objavio je oko pedeset knjiga, od čega 18 pesničkih zbirki, i 25 proznih knjiga, među kojima 10 romana; izvedeno je desetak njegovih radio igara za decu, a većina je prevedena na više jezika i bila na repertoaru u zemlji i inostranstvu.

Za decu je objavio romane “Ðečaci sa Une“, koja je već godinama u lektiri u BiH, potom “Trojica iz Zrikovije” i “Ivanovo otvaranje”, zbirku priča “Priče velikog ljeta”, dramske tekstove za decu “Božićna priča” i “Patuljci i bauci”, te zbirku pesama za decu “Majstorije”.

Za svoja književna dela i životnu posvećenost književnosti Ranko Risojević dobio je mnoga priznanja, među kojima su Nagrada Branko Ćopić, priznanje Laza Kostić za knjigu “Šum”, nagrada Branko Radičević…

Izvor Tanjug, Nedeljnik
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More