Započeto jedno od masovnijih uvođenja uniformi u srpske škole: Dok su u školi sva deca će biti jednaka!

Dok su negde uniforme dogurale samo do pilot projekta, u pojedinim školama đaci već nekoliko godina nastavu pohađaju isto odeveni.

114

Da li đaci treba u školu da dolaze u uniformama ili je takav sistem odevanja prevaziđen – ovo je jedna od debata u srpskom školstvu.

Dok su negde uniforme dogurale samo do pilot projekta, u pojedinim školama đaci već nekoliko godina nastavu pohađaju isto odeveni.

Odluku o tome da li će đaci nositi uniforme donose sami učenici i roditelji, pa ni u jednom mestu u Srbiji nisu sve škole u obavezi da imaju pravilnik oblačenja. Ali niška opština Medijana već drugu godinu zaredom poklanja uniforme prvacima u svim osnovnim školama u ovoj opštini.

“Na području Gradske opštine Medijana je deset osnovnih škola i sve su obuhvaćene ovom akcijom”, kaže za BBC Dušanka Kitanović iz opštine Medijana.

Kako obuhvata sve škole u opštini, Kitanović dodaje da je ova akcija uvođenja uniformi “svakako jedna od masovnijih u Srbiji”.

Uniformu koju će niški prvaci obući i ovog septembra čine polo majica sa kratkim i dugim rukavima i fluorescentni prsluk koji učenici nose na putu do škole.

Predsednik opštine Medijana Nebojša Kocić je u razgovoru za portal Niške vesti izjavio da se broj đaka prvaka, a samim tim i broj uniformi, povećao u odnosu na prošlu godinu.

“Prošle godine smo podelili 1050 uniformi, a ove 1120”, izjavio je Kocić.

Dodao je i da je opština za ovaj projekat izdvojila milion i 600 hiljada dinara.

Ova niška opština je jedna od retkih koja u potpunosti finansira izradu školskih uniformi jer, kako navode u pisanom odgovoru iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, “najveći broj škola nije u mogućnosti da obezbedi donatore”.

S obzirom da je u pitanju samo jedan komad odeće, ne može se očekivati od učenika da nose istu garderobu pet dana nedeljno, smatra Dragana Milenković, učiteljica OŠ”Ratko Vukićević” iz Niša koja je obuhvaćena ovom akcijom.

“Zbog toga sam planirala da sa roditeljima odredim dva ili tri dana u nedelji kada će se nositi majice”, kaže Milenković za BBC.

Njoj se ideja o uvođenju uniformi u škole dopada jer smatra da doprinosi jednakosti među decom, a i da same uniforme lepo izgledaju.

“Volela bih da se uniforme vrate i da zažive. I to ne samo kod dece, već i među zaposlenima”, dodaje Milenković.

 

Izvor Niške vesti/BBC
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More