Koliko Srbi brinu o svom zdravlju? Počelo najveće nacionalno analiziranje zdravstvenog stanja srpskog stanovništva!

U ispitivanju učestvuje oko 6.000 porodica

foto: Youtube Printscreen
115

Kakvog je zdravlja stanovništvo Srbije znaćemo posle 30. decembra kada se završava veliko istraživanje koje radi Republički zavod za statistiku u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut ” i Ministarstvom zdravlja.

Istraživanje zdravlja stanovništva Srbije predstavlja najveće nacionalno istraživanje i sprovodi se u skladu sa međunarodnim standardima i na svakih šest godina.

U njemu učestvuje oko 6.000 porodica, koje su prethodno dobile pismeno obaveštenje od Zavoda za statistiku o poseti anketara i pristale da učestvuju u tome.

U posetu porodicama osim anketara ide i jedan zdravstveni radnik.

Direktorka Instituta Batut Verica Jovanović kaže da će tokom sprovođenja istraživanja biti obavljena i antropometrijska merenja – visina, težina, krvni pritisak svakog ispitanika.

– To su osnovni parametri na osnovu kojih ćemo doći do podataka koliko je povišen krvni pritisak zastupljen u populaciji, što će biti pokazatelj za sistemske aktivnosti i mere koje sve zdravstvene ustanove treba zajednički da preduzmu, rekla je Jovanović.

Istraživanjem će biti prikupljene informacije kako građani doživljavaju svoje zdravlje, koliko koriste zdravstvenu zaštitu, kako se brinu o svom zdravlju, prihvataju li određene stilove života. Na taj način će se sagledati i rasprostranjenost određenih bolesti, koji su uzroci njihovog nastanka.

U istom periodu, sa istim pitanjima, korišćenjem iste metodologije, sprovodi se istraživanje zdravlja stanovništva u većini zemaljama EU.

Prvo istraživanje zdravlja stanovništva Srbije sprovedeno je 2000. godine i ono se sprovodi na svakih šest godina. Glavni cilj je da se na osnovu reprezentativnog uzorka dobije opis zdravstvwenog stanja stanovništva starosti 15 i više godina, kao i dece uzrasta od pet do 14 godina.

Istraživanje se obavlja uz finansijsku podršku EU.

Izvor Kurir
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More