U Srbiju godišnje dođe 102.351 Kineza, a za godinu dana prihod od njih je 15 miliona evra! (FOTO)

I u čuvenoj Skadarliji su najbrojniji gosti

Foto:Youtube Printscreen
135

“A Kineze interesuje sve – od nacionalne kulture, narodnih običaja i sela do modernih spomenika, gradova i urbanih mesta. Njima možete prodati i ulaznicu za muzej i detalj sa ulične tezge, ali i dobru hranu i zabavu. Nije pritom reč o turistima koji štede i nemaju novca, već o dobrim mušterijama”, ocenjuje za “Blic Biznis” predsednik Udruženja hotelijera i restoratera Srbije “HORES” Georgi Genov, odgovarajući na pitanje kako zaraditi na Kinezima.

Kinezi odsedaju svuda – hotelima, hostelima, po privatnom smeštaju. Pitanje je samo kako ih uloviti, a odgovor jeste umešnost sa tehnologijama, vidljivost na internetu i kvalitet kao preporuka. Jer, većina kineskih turista nalazi smeštaj u Srbiji elektronski, putem bukinga. Zato je potrebno istražiti, sigurno brojne platforme za oglašavanje, jer Kinezi koriste svoje stranice za pretragu koje nama nisu mnogo poznate. U Kini postoje društvene mreže i pretraživači koji su dostupni samo ovoj zemlji, tako da će najbolje proći naši privrednici koji do kineskih turista pokušavaju da dođu ovim putem. Recimo, “WeChat” za komunikaciju – aplikacija kojom sve rešavaju, kao i Baidu koji je pandan Guglu.

Takođe, preporuka je vrlo važna, jer su kineski turisti dobro poznati po tome da se pre polaska na put informišu maksimalno moguće kao i da vole da idu na sigurno.

“Nisu to zahtevni gosti. Izlaze vrlo rano, a vraćaju se prilično kasno. Po ceo dan su napolju, tako da hoteli najviše zarađuju na smeštaju a mnogo manje na hotelskoj hrani i uslugama poput spa centara, bazena ili masaže. Kinezi se najčešće hrane u restoranima po preporukama svojih sunarodnika koji su već bili u Srbiji. Uglavnom jedu našu hranu – sir, kajmak, komplet lepinju, pršutu, kačamak”, rekao nam je jedan hotelijer.

“Ne dvoume se dugo čitajući meni i dolaze s predzanjem. Tako se vrlo često dešava, da se pojave sa papirićem sa natipsom ‘Karađorđeva šnicla’ ili da jednostavno pokažu sliku šnicle, koju im je neko preporučio. Jedu bukvalno sve, a sarma, kajmak i ćevapi su najčešća hrana na njihovim stolovima. Vole i medovaču, domaće povrće i začine”, otkrivaju nam u jednom prestoničkom restoranu. Dodaju i da Kinezi nisu česti posetioci pabova, da slabije piju alkohol, ali da su zato su kafa i šejkovi nešto što kineskim turistima privlači pažnju.

Još jedan način da Srbi zarade kineskih turista jeste organizovanje različitih tura i obilazaka. Jer Kinezi vole da šetaju, da obiđu i da vide, kao i da slikaju selfi gde god da stanu, a na spisku manjih destinacija koje traže su Fruška Gora, Sremski Karlovaci, ali i kućice na Drini i na Tari.

“Mnogi često i ne pitaju za cenu, već uzimaju sve što im se svidi na štandu. Najčešće su to ručno oslikane čašice za rakiju, lutke u narodnoj nošnji, kačketi na kojima piše Srbija, ali i magneti koje kupuju za poklone”, priča za “Blic Biznis” prodavačica sa Kalemegdana.

U Turističkoj organizaciji Srbije objasnili su nam da je naša zemlja sve popularnija destinacija među Kinezima zbog više razloga. Na prvom mestu je svakako to što su između dve zemlje ukinute vize, ali i ne samo to. Srbija se u toj zemlji promoviše na različite načine.

Tako je recimo, čuvena kineska književnica Madam Čen napisala dve knjige o Srbiji i snimila kratak film. Sledeći korak je promocija njenog novog dugometražnog filma o Srbiji.

Takođe, poznati bloger, influenser i KOL (Key Opinion Leader) Chen Cheng koji ima višemilionski broj pratilaca, snimio je film o Srbiji koji je zahvaljujući njemu bio prikazan na kineskoj nacionalnoj televiziji CCTV2 i izazvao je veliku zainteresovanost i brojne pozitivne utiske u Kini, piše Blic Biznis.

Izvor Blic Biznis
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More