Da li je izgradnja nuklearnog centra u Srbiji naučni objekat ili uvod u atomsku budućnost Srbije?

U Srbiji je još od 1989. na snazi moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana, a od tad se na fakultetima ni ne školuju kadrovi stručni za vođenje nuklearnih postrojenja.

Foto:Youtube Printscreen
166

Nakon više od tri decenije od černobiljske katastrofe, Srbija i Rusija obnovile su nuklearnu saradnju, potpisivanjem sporazuma o izgradnji nuklearnog centra. Da li je u pitanju samo naučni objekat, kako tvrde predstavnici vlasti, ili pak, uvod u atomsku budućnost Srbije, kako se pribojavaju stručnjaci?, piše N1.

Da li je Dmitrij Medvedev, pored prijateljskih pozdrava i antifašističkih poruka, u Srbiju za vikend doneo i dosad striktno zabranjeno voće? U sklopu posete potpisan je sporazum o izgradnji nuklearnog centra sa višenamenskim reaktorom, u kom će se, kažu, obučavati stručnjaci, ali i proizvoditi tehnologije iz oblasti medicine, poljoprivrede i industrije.

“Uspostavljanje ovog centra u Srbiji doprineće razvoju naše naučne baze u ovoj oblasti, ponovnom otvaranju katedri iz oblasti nuklearnih nauka na našim fakultetima, a takođe, imaće i visok značaj za medicinu u Republici Srbiji, jer će se u ovom centru proizvoditi radiofarmaceutici za lečenje kancerogenih oboljenja, koji se sada uvoze u našu zemlju iz država u regionu”, rekao je
Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj.

 

Sve to lepo zvuči, i ne bi bilo nikakvog razloga za brigu kada bi i ostalo na naučno-istraživačkom nivou, kažu stručnjaci. U Srbiji je još od 1989. na snazi moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana, a od tad se na fakultetima ni ne školuju kadrovi stručni za vođenje nuklearnih postrojenja.

“Mi smo te stručnjake izgubili i ceo taj projekat zahteva jedan duži vremenski period – deset, petnaest, dvadeset godina da bi to sve zaista profunkcionisalo”, kaže Vladimir Udovičić, sa Instituta za fiziku.

Srbija, međutim, ubrzano menja zakone koji regulišu nuklearnu bezbednost – pred poslednji dolazak ruskog predsednika Vladimira Putina, po hitnom postupku i bez javne rasprave izmenjene su brojne procedure u krovnom zakonu, a na čelo Direktorata za nuklearnu sigurnost je, upravo umesto Udovičića, postavljena predsednica parlamenta Maja Gojković.

Predsednik nadzornog odbora Nuklearnih objekata Srbije nedavno je afirmativno govorio o nuklearnoj energiji, tvrdeći da će zemlje koje ne razmišljaju o njoj doživeti krah.

Sve to, pribojavaju se stručnjaci, zvuči kao uvod u promenu stava Srbije prema atomskoj energiji, pre svega jer je u pitanju investicija koja se procenjuje na stotine miliona evra.

“Podizanje jednog takvog centra se može shvatiti kao prvi korak u izgradnji jednog nuklearnog objekta. Teško je zamisliti drugu motivaciju onih koji sada investiraju u izgradnju jednog takvog istraživačkog centra do plana da će ovde možda jednog dana da se gradi jedna elektrana nuklearnog tipa”, smatra Slobodan Bubnjević, naučni novinar.

U pitanju je, kaže, industrija koja godišnje obrće stotine milijardi evra, sa ogromnim potencijalom za lobiranje. U zemlji u kojoj je poslednji reaktor ugašen pre 35 godina, ulaganje u naučne kapacitete bilo bi, smatra Bubnjević, pozitivna stvar, ali srljanje u zagrljaj primenjenoj atomskoj energiji – izuzetno loše.

“Republika Srbija u ovom trenutku ne bi smela ni da razmišlja o ukidanju moratorijuma, a videli smo da je to nešto što se kroz javnost i izjave koje su pratile potpisivanje prvog sporazuma nagoveštavalo kao mogućnost”, kaže Bubnjević.

Rusija svoj interes za širenje mreže nuklearnih elektrana u regionu ne krije – nedavno je najavljena izgradnja dva nova reaktora u Mađarskoj, a atomska energija je u susednoj Bugarskoj postala prvorazredno političko pitanje, zbog kog je palo nekoliko vlada.

Izvor N1
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More