Porazna realnost: Oko 90 odsto obolelih od multiple skleroze u Srbiji bez terapije! (VIDEO)

Svetski standardi su takvi da najkasnije tri meseca od postavljanja dijagnoze treba da se počne sa terapijom

Foto:Youtube Printscreen
177

Gotovo 90 odsto obolelih od multiple skleroze u Srbiji je bez terapije – vest koja zvuči neverovatno ali, kako smo čuli od sagovornika N1, nažalost je realnost. Od 9.000 obolelih, terapiju prima svega 12 odsto obolelih, odnosno oko 1200 ljudi. Svetski standardi su takvi da najkasnije tri meseca od postavljanja dijagnoze treba da se počne sa terapijom. Kako se određuje kome će terapija biti data? Kako bez te tarapije oboleli u Srbiji žive, piše N1

Dr Dragana Obradović, neurolog sa VMA, kaže da se svi pitaju zašto terapije nema, dodajući da, kao lekar, svakog dana viđa mlade ljude sa ovim oboljenjem. “Od ove bolesti oboljevaju mladi ljudi, između 20. i 40. godine, znači to su one najbolje godine, kad se završavaju škole, započinje posao, formira porodica…”

Doktorka navodi da je ranije značilo da ako se neko razboli sa 20 godina, a ne leči se, u četrdesetoj će hodati uz pomoć štapa, a da će u pedesetim ta osoba biti u invalidskim kolicima. “Sada situacija nije takva, u Evropi postoji 14 registrovanih lekova različite jačine, i lekovi se biraju prema aktivnosti bolesti. Mali broj pacijenata ima blaže forme bolesti – ona je vrlo podmukla, jer je karakterišu periodi pogoršanja i periodi na početku, kako mi za to kažemo – remisija, kada pacijenti funkcionišu potpuno normalno. I onda se čini da se bolest primirila i da se stavila pod kontrolu, međutim ona je stalno aktivna i stalno pravi oštećenja i zato je bitno na vreme, a prema svetskim preporučenim standardima, najkasnije tri meseca od postavljanja dijagnoze, treba da se počne sa terapijom. I lek se bira prema pacijentu, odnosno prema njegovoj aktivnosti bolesti”, objasnila je gošća N1.

Kad se tako postupa, dodaje, doktori su u situaciji da bolest zaustave i “konzerviraju”. Obilje lekova koji postoje nam daje mogućnost da, ako bolest poprimi malo agresivniji tok, primenimo lek veće efikasnosti, ističe doktorka, koja navodi i da je najveći napredak u neurologiji postignut upravo u ovoj bolesti.

Doktorka kaže da, ukoliko se primeni terapija, multipla skleroza može da se drži pod kontrolom kao i mnoge druge bolesti.

Ivana Bogdanović iz udruženja “MS platforma”, koja živi sa ovom bolešću, imala je sreću da se u Srbiji nađe među tih 12 odsto lečenih. Kaže da osam godina prima terapiju i da tek sada može da vidi razliku pre i posle. “Da nisam primila tu terapiju ne znam u kom pravcu bi išla bolest, pošto nisam bila u tako sjajnom stanju pre terapije, koja mi je omogućila da se aktivnost bolesti prekine i smanji. Skoro da ponekad zaboravim da je imam”, navodi ova devojka.

Ona ističe to da su u udruženju  “MS platforma” radili anketu i da se ispostavilo da je čak 50 odsto ispitanih reklo da im lekari nisu ni dali informacije da terapija postoji i da postoji mogućnost da se ta bolest leči.

Problem je, kaže doktorka, jer ti lekovi nisu na listi RFZO i da onda treba reći pacijentu da nisu dostupni u Srbiji i da njihova cena nije kao kad je u pitanju neki antibiotik. “Jedino rešenje je da se stvori MS platforma, koja bi obuhvatala ne samo pacijente već i njene porodice… Bolest, ako se ne leči, vodi u težak invaliditet i čitave porodice onda stradaju”, kaže Obradovićeva.

Novac je uvek problem, dodaje doktorka, koja navodi da o tome odlučuju Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo finansija u dogovoru s Vladom Srbije. Počele su stvari da se menjaju, kabinet premijerke Ane Brnabić, s kojom smo imali sastanak, još neke druge strukture su nam dali ozbiljna obećanja i počeli su da čine ozbiljne korake, navodi.

Kaže da bi svakako morali da se uvedu svi lekovi.

Prvi put smo došli do vrha državnih institucija, koje imaju moć da odlučuju, kaže dr Obradović, dodajući da prethodne vlade ništa nisu učinile, jer se taj problem, kako naglašava, proteže 16 godina.

Situacija je problematična i kad su u pitanju oni koji su na listi za terapiju iz razloga što, kako navodi doktorka, neki od njih imaju mnogo aktivniju bolest kojima tri različite vrste Interferona i Kopakson lekova ne mogu da pomognu. “Tako da dajemo lek onima kojima on ne može da pomogne”, kaže doktorka.

Terapija je osnov da bi se bolest držala pod kontrolom, a onda možemo da pričamo o drugim stvarima koje su bitne, kaže Ivana Bogdanović.

Izvor N1
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More