Ljubljana o “mini Šengenu”: Što bolja međudržavna saradnja to stabilnije okruženje

Ključna stvar za bolju saradnju i uspeh Severne Makedonije, Srbije i Albanije u budućnosti biće njihov ulazak u EU

foto: Printscreen Youtube
116

Slovenija podržava saradnju balkanskih zemalja, kao što je slučaj “mini šengenske” saradnje Severne Makedonije, Srbije i Albanije, izjavio je danas slovenački ministar za spoljnu politiku Miro Cerar na parlamentarnom Odboru za inostranu politiku.

Od takvog delovanja korist, takođe, ima i Slovenija, rekao je on, preneo je STA.

Međutim, ključna stvar za bolju saradnju i uspeh ovih zemalja u budućnosti biće njihov ulazak u EU, rekao je Cerar, ponovivši zvanični stav Slovenije o proširenju EU na zapadni Balkan.

“Što bolje ove zemlje sarađuju, stvaraju stabilnije okruženje … što je više bezbednosti, to su veće mogućnosti i za slovenačke kompanije, turističku razmenu u oba smera”, rekao je Cerar odgovarajući na pitanje člana Odbora.

Ali same zemlje ne mogu postići iste rezultate kao što bi to učinile “u sinergiji sa EU”, a Slovenija insistira na tome da je ključ uspeha zapadnog Balkana i jos bolja saradnja među tim zemljama proširenje EU.

Cerar je, takođe, govorio o mnoštvu žarišta širom sveta, uključujući intervenciju Turske u Siriji i bušenje nafte kod obala Kipra.

Odbor za spoljnu politiku razgovarao je iza zatvorenih vrata o ekspanziji slovenačke diplomatske i konzularne mreže.

Kako je STA preneo nezvanične izvore, Slovenija razmišlja o otvaranju predstavništava u Irskoj, Švedskoj kao i u Aziji i Africi.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More