Na granici se na COVID-19 testiraju samo osobe sa simptomima koronavirusom

Ukoliko ih nemaju dobijaju rešenje o samoizolaciji u trajanju od 28 dana

Foto: Tanjug/ AP Photo/John Minchillo
348

Građani Srbije koji se vraćaju iz inostranstva testiraju se na korona virus ukoliko se prilikom pregleda na graničnom prelazu pokaže da imaju neke simptome tog virusa, a ukoliko ih nemaju, dobijaju rešenje o samoizolaciji u trajanju od 28 dana, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić.

“Propisano je da svi naši građani i putnici koji drumskim i avionskim saobraćajnim dolaze u Srbiju odmah na graničnom prelazu budu pregledani u smislu uzimanja anamnestičkih podataka, da li imaju povišenu temepraturu, otežano disanje, kašalj. Ako imaju neke od tih simptoma oni se automatski odmah testiraju”, rekao je Vekić.

On je ovako pojasnio za Tanjug proceduru na graničniom prelazima u Srnbiji, a povodom žalbi nekih naših građana koji su se u organizaciji države, a preko naših diplomatskih predstavništa, vratili po svojoj želji iz drugih zemalja u kojima vlada epidemija korona virusa, među kojima je i Slovenija.

“Jasno i decidno kažem. Svi su morali proći proceduru i pregled sanitarnog inspektora. Na licu mesta za sve one koji su imali povišenu temperaturu ili određene respiratorne smetnje uzet je bris za analizu, a svi oni koji su bili bez tegoba upućeni su 28 dana na samoizolaciju”, izričit je Vekić.

Kako je dodao, onima koji nemaju te simptome sanitarni inspektor daje rešenje o samoizolaciji na 28 dana uz određena uputstva.

On je podsetio da su te mere propisane uredbom Vlade Srbije od 14. marta.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More