Potresna ispovest lekara iz Niša koji leči obolele od korone: Pacijenti imaju samo jedno pitanje!

1,259

Lekar Aleksandar Nikolić, specijalista anesteziologije, reanimatologije i intenzivne terapije KC Niš podelio je svoje iskustvo iz bolnice i lečenje pacijenata tokom pandemije virusa COVID-19.

-Polazim na posao, a kod kuće ostavljam trudnu ženu i malo dete. Znam, to je moj posao i ne bojim se, već samo brinem za svoje najmilije. Oblačim zaštitnu opremu, ulazim u prostoriju gde leže oboleli, jedni su uspavani jer su na mehaničkoj ventilaciji, a drugi su sa maskama za kiseonik. Gledaju me uplašeno i imaju samo jedno pitanje „Kada će ovo proći?“, počinje priču Aleksandar Nikolić.

– U zavisnosti od stanja pacijenata imamo teže i lakše. Tu su i oni koji su se u početku sami lečili, pa su zakasnili, a uz to imaju pridružene bolesti, i imamo one lakše pacijente. Apel je da se ljudi ne leče sami, da ne piju antibiotike na svoju ruku, da se odmah čim se pojave simptomi jave lekaru – objašnjava dr Nikolić.

Viremija je u celom organizmu, kaže lekar i dodaje da je važno na vreme javiti se lekaru kako bi se utvrdilo da li je u pitanju korona ili druga infekcija, i da se pacijentu dodeli prava terapija.

– Imamo i te lakše pacijente koji su svesni i dišu preko kiseoničke maske. Pacijent mi je nedavno rekao: „Doktore, ja vidim samo vaše oči i čujem vam glas, i ja vam verujem. Je l‘ da da će biti dobro?“. Oni su uplašeni, nedostaje im porodica. Ohrabrimo ih, oni slušaju, čekaju i najsrećniji su i oni i mi kada pobedimo zajedno i kada ih otpratimo kući. Ta radost kada odlaze se ne može opisati – priča dr Nikolić.

Kako objašnjava, pacijenti su pravi heroji. Ono što svi shvate kada dospeju u bolesničku postelju je da je trebalo biti obazriv.

– Preispituju sebe, gde su bili, šta su radili, kako su se zarazili. Ima različitih primera, a zaključak je jedan – ostanite kod kuće i nemojte imati socijalne kontakte – priča naš sagovornik.

Dr Nikolić kaže da lekari nisu uplašeni, da su zaštićeni i da imaju podršku.

– Recimo, direktor Klinike za anesteziju prof. dr Radmilo Janković nas je ganuo porukom podrške, on je naša podrška i uvek smo slobodni da se konsultujemo s njim. Imamo opremu koja nas maksimalno štiti, ali kasnije kada je skinemo vraćamo se u realnost, a onda ja krenem kući gde me čekaju trudna supruga i dete. Ne mogu da kažem da sam uplašen, ali sam zabrinut da moji bližnji budu dobro – poručuje ovaj lekar.

Podrška porodice je važna

– Kada stignem kući sačeka me moj sin Aleksej i supruga Kristina. Pridržavamo se svih propisa, ali moram da kažem da mi njihova podrška mnogo znači. Meni su najvažnije dve stvari, da moji bližnji budu dobro, ali i da što više pacijenata pošaljemo zdrave kući – kaže dr Aleksandar Nikolić iz Niša.Najteži su pacijenti koji su se u početku sami lečili od korone i mislili “proći će”, kaže dr Aleksandar Nikolić.

izvor Blic

 

 

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More