Švajcarska podržala međuopštinsku saradnju u Srbiji!

Ugovori "teški" 117.000 švajcarskih franaka

73

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić potpisao je ugovore o realizaciji projekata međuopštinske saradnje, koje finansira Vlada Švajcarske u iznosu od 117.000 švajcarskih franaka.

Ružić je poručio nakon potpisivanja da će ti projekti biti dobar orijentir svim ostalim jedinicama lokalne samouprave koje se opredele za ovakvu vrstu saradnje.

“Ova partnerstva su primer dobre prakse”, rekao je Ružić dodajući da smatra da su međuopštinska partnerstva način da se prenebregnu male razlike među manjim opštinama i pokazatelj da se zajednički može mnogo više uraditi.

Kako je naveo, jedan od projekata vezan je za pravovremeno i preventivno reagovanje na zaštiti od elementarnih nepogoda, nosilac je grad Kraljevo, a u njega je uključeno 18 jedinica lokalne samouporave u slivu Zapadne Morave.

U drugi projekat, čiji je nosilac Loznica, koji se takođe tiče domena elementarnih nepogoda, kazao je Ružić, uključeno je sedam jedinica lokalne samouprave, dok se treći projekat tiče javnih finansija Boljevca i Sokobanje, koje će formirati zajedničku službu za interne revizije i preduprediti manjak nedovoljnih kapaciteta.

Četvrti projekat obuhvata gradove Beograd i Novi Sad, kao i tri beogradske opštine – Vračar, Zvezdaru i Savski venac, a kako je kazao Ružić veoma je značajan sa aspekta pružanja usluga uprava pre svega osobama sa invaliditetom.

“Ono što je evidentno u prethodnom periodu jeste da smo ustanovili da postoje lokalne samouprave koje nemaju dovoljno kapaciteta da vrše poslove poput komunalnih ili inspekcijskih i zato je veoma važna međuopštinska saradnja”, rekao je Ružić.

Najavio da će i sledeće godine Ministarstvo lokalne uprave i državne samouprave obezbediti finansiranje projekata iz segmenata međuopštinske saradnje i naveo da očekuje i nastavak projekta sa Vladom Švajcarske.

Ružić je podsetio da Vlada Švajcarske pomaže reformu javne uprave četiri godine, a za koji je odvojila milion i 300.000 švajcarskih franaka.

Direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju Ursula Lojbli navela je da Švajcarska podržava jedinice lokalne samouprave u Srbiji već duže vremena, kako bi se poboljšala i sama uprava, ali i polje usluga.

“Ovo je samo jedan korak i nadamo se da će postojati i mnoge druge inicijative, koje će na taj jedan novi način privući i nove fondove i nove investicije i da će se zajedno bolje raditi”, kazala je Lojbli.

Četiri ugovora o realizaciji projekata međuopštinske saradnje, osim Ružića i Lojbli, potpisali su i zamenik gradonačelnika Kraljeva Vukman Rakočević, pomoćnik gradonačelnika Loznice Ljubinko Ðokić, predsednik opštine Boljevac Nebojša Marjanović i načelnica Uprave grada Beograda Sandra Pantelić.

Predstavnici lokalnih samouprava zahvalili su Ministarstvu i Vladi Švajcarske i istakli važnost međuopštinske saradnje u iznalaženju rešenja vezanih za projekte koji će se sprovoditi u narednom periodu u njihovim opštinama.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More